Po več letih sestavljanja obtožnice proti domnevno sporni, brezplačni dodelitvi mobilnih frekvenc Tušmobilu, ki naj bi jo v zameno za podkupnino omogočila tedanja Agencija za poštno in elektronsko komuniciranje (Apek, danes Akos), je sodišče za včeraj razpisalo predobravnavni narok.

Nekdanji najbogatejši Slovenec in prvi mož skupine Tuš Mirko Tuš se ga ni udeležil. Na sodnijo ni bilo niti soobtoženih Gorazda Lukmana, nekdanjega komercialnega direktorja Tušmobila, niti Mihe Vodopivca, direktorja družbe Vopex iz Postojne, ki naj bi sodelovala pri prikrivanju spornih dejanj. Fizično je na zatožno klop sedel edino Tomaž Simonič, nekdanji prvi mož Apeka, ki se je proti obtožbi o zlorabi uradnega položaja in jemanja podkupnine izrekel za nedolžnega. Namesto soobtoženih je to storila njihova obramba.

Zopet v past postopkovnih napak?

Za vse, ki so včeraj pričakovali napoved skorajšnjega začetka sojenja, je sledilo presenečenje, saj bo sodnica sklicala še en predobravnavni narok. Uslišala je namreč ugovore obrambe o nejasnosti pridobitve nekaterih dokazov, predvsem spiska telefonskih klicev, ki naj bi bili po besedah tožilca močno obremenilni, saj dokazujejo prijateljske stike med obtoženimi. Na njegovo »nesrečo« v sodnih spisih ni odredbe preiskovalnega sodnika, ki bi kriminalistom dovoljevala pridobitev seznamov telefonskih klicev. Tožilstvo ima tako 15 dni časa, da »najde« in predloži sodišču omenjeno odredbo, sicer tvega, da bo izključen pomemben del dokazov. Marko Bošnjak, odvetnik Simoniča, je ob tem zahteval tudi izključitev dokazov, ki se nahajajo na elektronskih nosilcih, zaseženih v hišni preiskavi leta 2009. Glavni razlog za to naj bi bil, da jih policija ni pregledala in analizirala v zakonsko določenih rokih.

Usodne nepremičnine

Sodba se bo najverjetneje lomila na obtožbi o dajanju podkupnine Simoniču. Nekdanjemu prvemu možu Apeka naj bi Tušmobil, ki je letos prešel v roke Telemacha, v zameno za brezplačno frekvenco v pasu 1800 MHz, potem pa še frekvenco za UMTS, poleg telefonov iphone 2G in 3G dal še nepremičnini v Piranu. Prvi lastnik nepremičnine je bilo Kinopodjetje Celje, ki ga je prevzel Tuš. Leta 2007 sta stanovanji prešli v last družbe GM Invest, ki jo obvladuje Lukman. Poleti 2008, zgolj tri mesece po tem, ko je agencija potihoma dodelila omenjene frekvence, se je kot lastnik stanovanj vpisal Simonič. Kmalu zatem jih je zamenjal z občino Piran, a ključno je, kako bo tožilstvo prikazalo, da jih je res dobil v dar. Obramba namreč pravi, da jih je kupil, kar je pripravljena podkrepiti z bančnimi izpiski. jb