Lastniški delež Litostroja Power je znova zastavljen. Potem ko je češka družba Celveti Estates od koprskega Cimosa lani kupila Litostroj Power, se je slednji le za krajši čas rešil hipoteke, ki jo je imela na lastništvu družbe vknjiženo SID banka. Iz dokumentacije, ki smo jo pridobili, je namreč razvidno, da je češka izpostava Unicredit Bank Litostroju Power in njegovi češki visokotehnološki hčerinski družbi ČKD Blansko odobrila revolving posojilo v višini okrog 80 milijonov evrov, v zameno pa vknjižila hipoteko na lastniškem deležu Litostroja Power.

Zakaj potrebujejo posojilo v Litostroju Power, ki ga vodi Marko Tandler, do lani izvršni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in vodja odbora za aktivni nadzor projekta TEŠ 6, niso neposredno odgovorili. Pojasnili pa so, da pri poslovanju potrebujejo bančne garancije. »Lastnik in družba sta z mednarodnim konzorcijem bank, ki podpira poslovanje družbe predvsem z izdajanjem garancij, sklenila dogovor,« so dodali.

Velike težave z bančnimi garancijami

Do lanskega leta je poslovanje Litostroja Power v veliki meri financirala SID banka. Ko so Čehi prevzeli Litostroj Power, za pridobivanje nujno potrebnih bančnih garancij niso več želeli, tako kot je bila praksa v preteklosti, predložiti hipotek na lastniških deležih prevzete družbe. Zato SID banka Litostroju Power bančnih garancij ni želela več izdajati. Dodatno težavo je predstavljalo dejstvo, da Celveti Estates, ustanovljena na začetku leta 2014 z vsega 7300 evri ustanovnega kapitala, ni v lasti češkega energetskega velikana družbe Energo-Pro, ki je Kolektorju konkurirala za nakup Litostroja Power, temveč je v lasti Pavla Váňe, enega od direktorjev Energa-Pro. Zato so se bili v Celvetiju Estates za bančne garancije prisiljeni obrniti na komercialne banke. Na češko-slovenskem poslovnem forumu aprila letos je takratni generalni direktor Litostroja Power Emil Žižka, ki se je septembra upokojil, pojasnil, da so morali zaradi SID banke nekaj že podpisanih pogodb prenesti na druga podjetja v skupini.

Kot so pojasnili v Litostroju Power, dobro leto po lastniških spremembah poslujejo dobro, uspeli so zvišati obseg poslovanja, do konca letošnjega leta so pridobili za več kot 80 milijonov evrov novih naročil. To predstavlja večkratnik pridobljenih poslov v preteklih petih letih. Po svetu imajo 30 aktivnih projektov, v proizvodnih prostorih v Ljubljani pa končujejo dela za osem hidroelektrarn. Kako so poslovali letos, niso razkrili, češ da poslovno leto še ni končano. Pojasnili pa so, da so se v preteklosti soočali s težavami, ki so bile povezane z nezadostnim nadzorom nad tveganji. Kljub tej dediščini bodo poslovno leto 2015 zaključili z dobrim rezultatom. Spomnimo, Skupina Litostroj Power je lani dosegla 62,6 milijona evrov prihodkov od prodaje in 1,2 milijona evrov izgube.