V letu 2012 je Walt Disney Company od Georgea Lucasa kupilo podjetje Lucasfilm za štiri milijarde dolarjev in takoj naznanilo, da bodo posneli še (vsaj) tri nove filme iz serije Vojne zvezd. In prodali milijone knjig, lutk, igrač, kompletov lego kock…

Disney je največje podjetje s področja zabave z letnimi prihodki 52 milijard dolarjev. Je lastnik mnogih TV-postaj (ESPN, ABC), tematskih parkov (Disneyland) in seveda pravic do uporabe risanih junakov svojega ustanovitelja. Največji vir prihodkov je mreža TV-postaj (45 odstotkov), zabaviščni parki prinesejo 31 odstotkov in filmski studio 14 odstotkov. Pomemben vir prihodkov je športna TV-postaja ESPN, ki ob daleč najvišji mesečni naročnini v ZDA zasluži kar 8,4 milijarde dolarjev na leto. Toda ravno velika odvisnost od prihodkov danes že »zastarele« tehnologije, kar TV-postaje v dobi interneta hitro postanejo, je glavna skrb za rast podjetja v prihodnosti. Predvajanje na zahtevo je že prva izbira mlajših gledalcev in upad naročnikov v naslednjih letih je lahko občuten.

Vrnimo se k sili, ki bo po napovedih podrla vse rekorde gledanosti. V ZDA je samo v predprodaji s 100 milijoni dolarjev za štirikrat presegla prejšnjega rekorderja, črnega netopirja Batmana. In tudi drugi rekordi iz sveta zabave bodo verjetno padli. Če verjamete v zmago dobrega nad zlim in v novo generacijo junakov za nove generacije gledalcev, lahko poleg vstopnice za kino kupite tudi delnice Disneyja. In upajte, da bo sila z vami, saj je cena trenutno le za 10 odstotkov nižja od njihove zgodovinsko najvišje vrednosti.