Čeprav je novi nadzorni svet Rudnika Trbovlje-Hrastnik (RTH) Bojana Jelena s položaja direktorja družbe v zapiranju razrešil iz krivdnih razlogov, in to na podlagi očitkov iz anonimnega pisma, o katerih se ni imel možnosti zagovarjati, smo v uredništvo pridobili pismo, ki določene očitke postavlja na majava tla, predvsem tiste o neracionalni odprodaji premoženja. Gre za dokument, v katerem je SDH pristojno ministrstvo za infrastrukturo pred mesecem dni obvestil o izvajanju zavez RTH za uresničitev ciljev poslovanja družbe, med drugim tudi o odprodaji premoženja, za katero so v SDH ocenili, da je realna, in pri tem opozorili, da »niso vse odločitve v sferi poslovodstva«.

In če pisci anonimke med drugim zatrjujejo, da je Jelen napačno postopal pri prodaji kamnoloma Vode, v SDH ravno to prodajo premoženja navajajo kot primer, ko prodajna pogodba vsebuje pet še neizpolnjenih odložnih oziroma razveznih pogojev, na kar poslovodstvo RTH ne more vplivati. Prodaja kamnoloma sicer pomeni kupnino v višini slabega milijona evrov, ki bi ga RTH porabil za sanacijo rudniških površin, zato uprava SDH njen postopek v nasprotju z očitki iz anonimke ocenjuje za preudarno in uspešno dejanje, ki lahko učinkovito zmanjša porabo davkoplačevalskega denarja za sanacijo degradiranih rudniških površin.

SDH v tri strani dolgem dokumentu, pod katerim je podpisan predsednik uprave Marko Jazbec, sicer v splošnem ocenjuje, da je poslovodstvo RTH po finančnem kolapsu, ki je družbo lani privedel do postopka delne prisilne poravnave, na dobri poti, da izpolni vse obveznosti; te zajemajo zaprtje jame, razreševanje zaposlenih in ekološko prostorsko sanacijo površin. Splošno zadovoljstvo lastnika s poslovanjem RTH je zato precej nasprotujoče odločitvi nadzornega sveta, da Jelenu podeli nezaupnico in ga celo krivdno razreši.

Prijave kandidatov v Spektru v roke nadzornikom RTH

Vendar naši viri pravijo, da postopanje novega nadzornega sveta, ki mu predseduje Ervina Jarc, sega dlje od kadrovanja v matični družbi. Pravi apetiti naj bi se namreč kazali v hčerinskem podjetju Spekter, kjer je še vedno odprt razpis za novega direktorja. Jelen, ki je po odhodu Boruta Dolanca zaradi neučinkovitega poslovanja sam vodil družbo, je namreč želel vajeti v Spektru predati novemu človeku, da bi se sam posvetil intenzivnejšim aktivnostim pri zapiranju rudnika. A so ga nadzorniki še pred zaključkom razpisa razrešili z direktorskega položaja v RTH, v Spektru pa kar prek telefonskega sporočila imenovali za vršilca dolžnosti direktorja. In kot zatrjujejo naši viri, se niso ustavili zgolj pri poseganju v poslovanje tretje osebe, temveč je novo imenovani vršilec dolžnosti direktorja RTH Stane Sotlar celo podpisal pooblastilo za dvig prijavne dokumentacije direktorskih kandidatov v Spektru, ki je romala v roke nadzornikov.

Razlog naj bi se, kot domnevajo naši viri, skrival v tesni povezavi med nadzornikom Flisom in enim od prijavljenih kandidatov Samom Pajerjem, ki bi ga zato radi posedli na direktorski stolček Spektra. Nekdanji komercialni direktor propadlega gradbinca SCT se je namreč po naših informacijah za direktorsko mesto nepremičninske družbe prijavil že pred tremi leti, a ga je takrat kljub izpolnjevanju pogojev spodnesel Borut Dolanc.

O poseganju nadzornikov RTH v poslovanje hčerinske družbe, za kar nimajo pristojnosti, smo povprašali tudi SDH. Sporočili so, da zbirajo in preverjajo vse informacije o zadnjem dogajanju v družbi RTH in da bodo v primeru ugotovljenih nepravilnosti tudi ustrezno ukrepali.