Poznate tiste posebne jedi, ki že med kuhanjem tako božansko dišijo, da je skoraj mučno čakati na trenutek, ko bodo končno pred vami na krožniku? Take jedi največkrat vsebujejo vsaj eno od naslednjih sestavin: vino, česen, dišavnice in paradižnik. In če verjamete ali ne, današnja jed vsebuje vse naštete sestavine!

Tradicionalna in vsem dobro poznana bolonjska omaka je pripravljena z mesom, pa naj bo to goveje, svinjsko, perutninsko ali kateri koli drugo meso. Morda se vam zdi neverjetno, a tudi vegetarijanska različica je lahko ravno tako dobra. Skrivnost je v kombinaciji sestavin in načinu priprave.

Zelenjava za današnjo jed, čebula, zelena in korenje, mešanica, ki je strokovno poimenovana mirepoix, je dišeča osnova v tej omaki. Obogatite jo še s sušenimi gobami in česnom, fenomenalne dišave, ki bodo napolnile vašo kuhinjo, pa bo pričaralo še rdeče vino.

Če boste zelenjavo in gobe narezali na majhne kocke, jih podušili v čudoviti paradižnikovi omaki in združili z dišavnicami, bo jed videti kot prava tradicionalna bolonjska omaka. Enostavno prečudovita je!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine

Sestavine za omako:

1 žlica olivnega olja, 1 korenje, 1 steblo zelene, 1/2 (rdeče) čebule, sol, poper, 1 strok česna, 0,5 dcl rdečega vina, 1 žlica suhih gob (neobvezno), 200 g poljubnih svežih gob, 0,5 dcl zelenjavne jušne osnove, 2 dcl paradižnikove kaše/pelatov, 1 lovorjev list, 1/2 žlička suhega origana, 2 vejici svežega ali 1/2 žličke suhega timijana

Druge sestavine:

200 g rezancev, sol

Priprava

Suhe jurčke namočite v 0,5 dcl vroče vode.

V veliki kozici segrejte olje in na njem prepražite čebulo, zeleno in korenje. Dodajte malo soli in popra.

Ko se zelenjava zmehča, dodajte česen, origano in timijan ter pražite le toliko, da česen zadiši. Sveže in namočene gobe narežite. Dodajte jih v kozico in kuhajte, da gobe spustijo svojo tekočino in se ta malo pokuha.

Dodajte vino in kuhajte 5 minut, da alkohol izpari, ostane pa čudovita aroma. Potem dolijte vodo, v kateri so se namakali jurčki, a pazite, da ne dodate tudi usedline. Dodajte še preostalo zelenjavno osnovo, lovorjev list ter paradižnikovo kašo in premešajte. Kuhajte na nizki temperaturi vsaj 20 minut, da se okusi prepojijo in omaka zgosti. Pokusite ter dodajte sol in poper, če je treba.

Omako zmešajte s testeninami, testenine servirajte in okrasite s svežim peteršiljem ter postrezite.