Rifet Burkić dela v Trimu že 35 let. Ve, da ima podjetje novega lastnika. Odgovora na to, kaj bo to pomenilo zanj in za njegovih 346 kolegov v trebanjskem podjetju, pa trenutno nima še nihče. »Če me kaj skrbi? Zame ne, saj sem tik pred upokojitvijo, me pa skrbi za vse te mlade sodelavce,« pravi.

Včerajšnji zbor delavcev je bil končan hitro, v slabe pol ure. Potekal je za zaprtimi vrati jedilnice, polne do zadnjega kotička. A zaposlenim vodstvo ni povedalo nič bistveno novega, kar ne bi že vedeli. Zaposleni so sicer včeraj pričakovali, da bo prednje stopil tudi predstavnik novega lastnika, poljskega sklada Innova, in jim pojasnil, kakšna prihodnost jih čaka. A so dobili le pismo, v katerem jim Poljaki, ki so dan prej s konzorcijem šestih slovenskih bank podpisali kupoprodajno pogodbo v višini 55 milijonov evrov, sporočajo, da nakupa ne komentirajo, preden prodajni postopek ni popolnoma zaključen. Po besedah predsednika uprave Trima Igorja Kržana naj bi se to zgodilo najkasneje do konca marca.

Lastnika najbolj zanima donos na kapital

»Novi lastnik je jasno povedal, da ga zanima zlasti donos na kapital, to je njegova glavna zahteva, o številkah pa vam ta trenutek ne morem še nič povedati, saj smo se s predstavniki Innove po podpisu pogodbe le bežno srečali, časa za pogovor skorajda ni bilo,« dodaja Kržan, ki je zadovoljen, da se je prodaja Trima tako iztekla. »Veseli smo, da nam je v zadnjem letu in pol uspelo postaviti družbo nazaj na noge, v kar nihče ni verjel. Spet smo finančno stabilni in to je dobra popotnica za naprej.«

Po njegovih besedah bo družba ob koncu leta zagotovo presegla 80 milijonov čistih prihodkov od prodaje, dobiček pa naj bi se gibal med 2,5 in 3 milijoni evrov. In kaj pričakuje od novega lastnika? »Pričakujem le to, da bo Trimo še naprej dobro delal, tako kot danes, večjih sprememb v skupini pa ne bo.« Kot dodaja, v kupoprodajni pogodbi ni bilo nobenih zagotovil, ki so jih želeli delavci, torej da sedež družbe, razvoj in marketing ostanejo v Trebnjem ter da se število zaposlenih ne bi zmanjševalo. Je pa investitor po Kržanovih besedah izkazal velik interes, da stvari ostanejo takšne, kot so, in daj jih je treba razvijati naprej.

»Svet se v torek ni ustavil«

Kot pravi predsednik sindikata Skei v podjetju Peter Štrekelj, se svet za trebanjsko podjetje v torek ni ustavil. Podjetje gre naprej. »Vse je odvisno od našega dela, uspehov, znanja. O novem lastniku vemo le to, da gre za bogat investicijski sklad.« S predstavniki Innove naj bi se srečali kmalu po novem letu. Štrekelj pričakuje, da bo vendarle prišlo do podpisa zahtev, ki jih postavljajo delavci.

»To so čisto normalne zaveze, ki bi jih neki odgovoren lastnik brez težav sprejel. Zdaj bi dodali le še zahtevo, da uradni jezik v podjetju ostane slovenski,« pravi Štrekelj. »Je pa bilo na današnjem zboru delavcev zaznati nekakšno olajšanje, da nas ni kupil naš konkurent. Delavci upajo, da bo zdaj vse teklo lažje, hkrati pa jih seveda tudi skrbi, ravno zato, ker nimamo še nobenih zagotovil.«