Indeks najlikvidnejših slovenskih delnic namreč beleži precejšen upad, kar za 12,60 odstotka na letni ravni. Eden izmed najbolj negativnih dejavnikov je bil umik Cinvena od nakupa in posledično celotna prekinitev privatizacije Telekoma Slovenije. Negativno na indeks vplivajo tudi manj optimistične novice iz sveta, čeprav za zdaj za poslovanje slovenskih podjetij ni pretiranih posledic, saj je večina slovenskih podjetji vse leto objavljala relativno solidne poslovne rezultate.

Zunanji vplivi so še naprej padajoča cena surove nafte in nekaterih surovin. Čezmerna ponudba surove nafte je eden izmed glavnih razlogov za ogromen padec cene surove nafte v zadnjem letu. Kot kaže, bo ponudba tudi v 2016 večja od povpraševanja, se bo pa cena nafte v 2016 verjetno stabilizirala.

Te dni večina vlagateljev čaka odločitev ameriške centralne banke, ki že dalj časa pomembno oblikuje usodo kapitalskih trgov. Danes zvečer bo namreč Fed sporočil odločitev o dvigu obrestne mere.

Kljub nekaterim solidnim rezultatom slovenskih podjetij je osrednji indeks SBI TOP trgovanje na tedenski ravni končal pri 678,40 točke, kar je za 2,15 odstotka manj kot teden poprej. Promet z delnicami je skromen, saj so vlagatelji previdni in čakajo na odločitev Feda. Še največ prometa je bilo z delnicami Krke, vendar se tudi Krka ni izognila padcu, saj trenutno kotira pri vrednosti 61,10 evra. Veliko se je govorilo o Telekomu Slovenije. Po že znanem scenariju »tresla se je gora, rodila se je miš« s prodajo večinskega deleža v Telekomu Srbija, za katerega se je zanimal ameriški sklad Apollo, se ni zgodilo nič. Očitno se zaradi preskromne ponudbe vlada Srbije ni odločila za prodajo.

Z letošnjim letom ne moremo biti ravno zadovoljni, lahko pa upamo, da bo leto 2016 manj turbulentno. Pozitivni obeti za delniške trge ostajajo tudi v prihodnje. Upamo, da se bodo dobri poslovni rezultati podjetij odrazili tudi na pozitivnem premiku cene delnic. V nasprotnem primeru pa lahko uživamo v prazničnem vzdušju in novem začetku prihajajočega leta.