Postavitev bodeče žice na meji med Slovenijo in Hrvaško je za nas, ki vodimo javne kulturne ustanove na istrskem območju, nesprejemljivo dejanje, ki na simbolni in materialni ravni škoduje medsosedskim odnosom, razvoju kulturnega turizma in skupnim prizadevanjem za popularizacijo tukajšnje kulturne dediščine. Hkrati ta pregrada posreduje nevarno sporočilo, ki je naperjeno proti kulturi, svobodi, ustvarjalnosti in sožitju.

Postavitev bodeče žice je še manj razumljiva na območju, kjer ni znamenj masovnega priseljevanja in po tistem, ko sta se Slovenija in Hrvaška končno uskladili za organiziran in urejen prehod beguncev.

Pozivamo vas, da v imenu kulture in dediščine, ki jo s ponosom negujemo in promoviramo v tem delu Evrope, prekličete to nehumano dejanje in odstranite bodečo žico s slovensko-hrvaške meje.

Franco Juri,

direktor, Pomorski muzej Sergeja Mašere, Piran,

dr. Tea Perinčič,

ravnateljica, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka,

Jelka Pečar,

ravnateljica Obalne galerije Piran,

Darko Komšo,

ravnatelj, Arheološki muzej Istre, Pulj,

Dejan Mehmedovič,

vodja, Galerija Insula, Izola,

Lidija Nikočević, ravnateljica, Etnografski muzej Istre, Elena Uljančić - Vekić, direktorica, Zavičajni muzej Poreštine, Milvana Arko Pijevac, predsednica, Hrvatsko muzejsko društvo, Željka Modrić Surina, ravnateljica, Prirodoslovni muzej Rijeka, Katarina Mažuran Jurešić, ravnateljica, Hrvatski muzej turizma, Opatija, Srečko Gombač, vodja, Muzej Parenzana, Izola, Biljana Bojić, v. d. ravnateljice, Muzej grada Umaga Gracijano Kešac, ravnatelj, Povijesni i pomorski muzej Istre, Pulj