Planica je morda edinstvena, ni pa edina. Bolj natančno: dolina skakalnic Planica nima s krajem Planica, ki je nad Kranjem, prav nobene zveze. Dovolj jasno slehernemu pri nas, a tujci v zadnjem času vse pogosteje zaidejo prav v Planico, simpatičen zaselek nad Kranjem. »Iščejo skakalnice, sprašujejo o Planici in se tudi čudijo, ko jih pošljemo na drug konec Gorenjske,« pravi Ljubica Zver in dodaja, da so tujci dokaj številni: Čehi, Poljaki, Nemci.

Tujci slepo zaupajo svoji navigacijski napravi

»Živim še malo naprej od središča vasi in včasih komu komaj dopovem, da je treba v Planico povsem drugam,« pravi Elka Kramar o obiskih tujcev, ki pridejo v Planico in so razočarani. »Tujci sledijo navigacijski napravi, vtipkajo Planica in so prepričani, da so na pravi poti,« nam je dejal prebivalec Javornika nad Kranjem (in ne morda Slovenskega Javornika pri Jesenicah), ki je tudi nehote sprožil naše poizvedovanje o Planici.

Vas Planica je imela po zadnjem popisu okoli 180 prebivalcev, leži pod Joštom nad Kranjem, skozi pa vodi pot na škofjeloško stran. Še prej pa je seveda treba iz Kranja navkreber proti Čepuljam, kjer najdete tablo, kako v Planico. Dolina skakalnic z enakim imenom seveda ni kraj, je pa pred desetletji imela železniško postajo s svojim imenom. Sodi k Ratečam, v turističnem smislu pa bolj h Kranjski Gori.

Google pomaga

Če navigacijski sistemi pač vsebujejo krajevno ime Planice nad Kranjem, vsemogočni iskalnik google postreže ob vtipkani besedi Planica skoraj izključno s skakalnim centrom. A tujci seveda verjamejo svoji napravi v vozilu in se pogosto pripeljejo tudi v Planico nad Kranjem. »Problem je morda neznaten, nisem ga poznal. Zdi se mi dobro, da v promocijo Planice vložimo čim več, zamisel o skupni blagovni znamki s Kranjsko Goro pa je dal kranjskogorski župan,« pravi Jelko Gros, ki je v zadnjih letih predvsem gradil skakalnice v Planici, kamor bo za preživetje centra moralo priti čim več obiskovalcev. Skakalni centri Zakopane, Bischofshofen in podobni so imenovani po krajih, Planica pač ne. »Neposredno za promocijo Planice nimamo sredstev, predstavljamo pa celotno turistično destinacijo,« je dejala Mirjam Žerjav iz lokalne turistične organizacije v Kranjski Gori.

Skakalna Planica naj bi v prihodnje gostila tudi svetovno prvenstvo in do takrat je še dovolj časa, da odgovorni ustrezno predstavijo njeno novo vsebino svetu. V prijazni vasici nad Kranjem pa bodo vedno radi začudenim tujcem pokazali, kje je iskana dolina.