Po petih letih od ureditve makadamskega parkirišča nasproti trboveljske bolnišnice so zabrneli gradbeni stroji podjetja AGM Nemec. Tako imenovano zemljišče K5 je iz stečajne mase propadlega lokalnega gradbinca SGP Zasavje za dobrih 150.000 evrov kupilo trboveljsko podjetje Rudis, ga preimenovalo v gradbišče R-K5, na njem pa bodo v letu dni zgradili poslovno-stanovanjski objekt z manjšo garažno hišo.

Čeprav niti gospodarstvo niti nepremičninski trg v Zasavju že nekaj let ne cvetita, ampak se stanje kvečjemu slabša, imajo v Rudisu za tri milijone evrov vredno naložbo kar dobre obete. »Pred odločitvijo o gradnji poslovno-stanovanjskega objekta R-K5 smo preverili interes pri potencialnih kupcih in bili nad zanimanjem pozitivno presenečeni, saj v Trbovljah že dolgo ni bilo podobne novogradnje,« je na vprašanje, ali se jim ob slabi kupni moči zasavskih podjetij in prebivalcev naložba v novogradnjo splača, odgovoril vodja prodaje v Rudisu Branko Božjak. Dodal je, da so vsi trije poslovni prostori že rezervirani, nekaj razgovorov pa so že imeli tudi s potencialnimi kupci katerega od 21 predvidenih stanovanj. »Pogodbe z njimi bomo sklenili po začetku gradnje objekta,« je dejal Božjak.

Poslovno-stanovanjski kompleks bo na eni strani obdan z bolnico in zdravstvenim domom, na drugi z bloki na Kešetovem, pod gradbiščem pa je nogometni stadion Rudar. A v Rudisu so prepričani, da se bo objekt »lepo vključil v prostor, saj ga odlikuje sodobna arhitektura«, za kakovostnejše bivanje pa ga bodo opremili z debelim izolacijskim fasadnim ovojem, troslojno zasteklitvijo in drugimi kakovostnimi materiali, je še pojasnil Božjak. Garažna hiša pod objektom bo namenjena le stanovalcem oziroma najemnikom poslovnih prostorov, čeprav so parkirišče do zdaj v največji meri uporabljali obiskovalci zdravstvenih ustanov.

Zaradi njune bližine in ker se delež upokojencev v Zasavju veča, še vedno marsikdo meni, da bi bilo bolje, če bi se Rudis držal prvotnih načrtov podjetja SGP Zasavje, ki je na tem mestu nameravalo zgraditi oskrbovana stanovanja. A so v Rudisu projekt spremenili tako, da bo stavba zdaj manjša in nižja ter bo imela le eno klet, kar bo po njihovi oceni boljše za kupce.