Velenjčane, ki so se pred kratkim vselili v nova stanovanja v poslovno-stanovanjskem objektu na Gorici, te dni razburjajo redarji, ki jim zaradi napačnega parkiranja kot po tekočem traku delijo kazni. Stanovalci opozarjajo, da po krivici, saj naj zunanjih parkirnih mest ne bi bilo dovolj za vse, čeprav bi moralo biti na voljo eno parkirno mesto in pol na stanovanje.

Eden od stanovalcev opozarja, da je pred blokoma na Goriški 63 in 65 na voljo samo 18 parkirnih mest in še 5 za invalide; v bloku je en invalid, stanovanj pa 52. Skoraj vsi stanovalci imajo po dva avtomobila. »Po 18. uri ni mogoče najti prostega parkirnega mesta. Prisiliti nas hočejo, da bi kupili abonma za parkiranje v garažni hiši, ki stane 300 evrov, a tudi tako nimamo zagotovljenega parkirnega prostora,« opozarja eden od stanovalcev.

Manj parkirišč, kot je abonmajev

»Gorica je prav zaradi pomanjkanja zunanjih parkirnih mest dobila garažno hišo s 660 parkirnimi mesti – predvidevamo, da bo to dovolj za stanovalce sedaj in še prihodnjih nekaj let. Res pa predstavlja parkiranje v garažni hiši določen nadstandard, ki razumljivo ne more biti zastonj,« na očitke odgovarjajo v občini. Predvidevajo, da se mnogim zdi cena za parkiranje v garažni hiši (pre)visoka prav zato, ker so bili doslej vajeni parkirati brezplačno. »A če 300 evrov delimo s 365 dnevi v letu, stane parkiranje manj kot evro na dan. To je cena, ki je nimajo nikjer drugje,« še pravijo v občini. Povedali so še, da se bodo morali stanovalci sprijazniti s tem, da neurejeno parkiranje po pločnikih, zelenicah in drugje, kot je bilo mogoče doslej, ne bo več dovoljeno.

Stanovalci se ne pritožujejo nad ceno abonmaja za prvi in drugi avto na zunanjih parkiriščih, ki stane le osem oziroma 30 evrov na leto. Opozarjajo pa, da jim tak abonma nič ne koristi, če parkirnih mest ni niti pol toliko, kot je izdanih abonmajev. Ob tem pravijo, da bi se dalo najti tudi dodatna zunanja parkirišča. Da bi na primer pločnik ob cesti v nočnih urah, ko ni v uporabi, lahko namenili parkiranju, kot imajo to urejeno v sosednji Avstriji – na prometni znak bi napisali, da je parkiranje dovoljeno med 20. in 7. uro. Nekaj parkirišč bi pridobili tudi, če bi cesto za parkiriščem spremenili v enosmerno. Občini očitajo, da so projektanti namenoma zarisali manj zunanjih parkirišč, da bi ljudi prisilili k parkiranju v garažni hiši, za kar pa je treba odšteti več denarja. Občina naj bi tako imela dobiček. V občini take teze zavračajo in razmišljajo o tem, da bi skrb za parkirišča prepustili komunalnemu podjetju, s čimer pa se morajo strinjati vsi trije sveti šaleških občin.