Zahteva nacionalnega sveta za kulturo (NSK) izpred treh tednov, da predsednik vlade razreši ministrico za kulturo Julijano Bizjak Mlakar, očitno ne bo obrodila sadov. Razmerja v koaliciji premierju tega ne dopuščajo, saj bi z razrešitvijo ministrice iz DeSUS tvegal, da postane tarča podobnega predloga tudi kateri od ministrov SMC. Za odgovor, ali bo ministrico razrešil, smo prosili predsednika vlade, ki odgovarja, da na ultimate ne pristaja. Iz premierjevega kabineta so nam sporočili, da je premier Miro Cerar ob robu zasedanja v državnem zboru povedal, da bo pregled dela ministrov oziroma ministric narejen najkasneje v začetku prihodnjega leta. Če bo ugotovil, da na določenih področjih ni bilo storjeno dovolj ali so bile prevelike napake, dopušča možnost zamenjave kakšnega člana vlade oziroma rekonstrukcije vlade. Upoštevaje druge delovne obveznosti bo tako lahko v prihodnjih tednih na pogovor sprejel tudi predstavnike nacionalnega sveta za kulturo, da mu predstavijo svoja stališča oziroma poglede na problematiko, ki jo izpostavljajo.

Predsednik sveta Metod Pevec priznava, da razrešitve ministrice ne pričakuje. V zvezi z njihovim pismom se kabinet predsednika vlade ali drug organ na njih ni uradno obrnil. Na vprašanje, ali so zadovoljni s podporo širše kulturne javnosti njihovi zahtevi, odgovarja, da podpore niti niso pričakovali. »Tudi v kulturi se vsak odloča po svoji vesti ali po svojih potrebah.« Pevec pravi tudi, da bo moral na vprašanje, ali bodo izpolnili ultimat in izstopili iz sveta, odgovoriti vsak član posebej. »Jaz svojih odločitev ne bom spreminjal in verjamem, da se v tem času ne bo uklonil še kakšen član sveta.« Ignoranco premierja do poziva pa Pevec označuje predvsem kot odraz veljave kulture v današnji družbi in ne le pomena NSK.

Skromna podpora protestu

Kljub velikemu nezadovoljstvu kulturnega sektorja z aktualno ministrico so le redki posamezniki in organizacije zahtevi sveta izrazili javno podporo. Društvo slovenskih pisateljev (DSP) se je za podporo odločilo pretekli konec tedna. V pismu jih skrbi predvsem usoda sveta ob napovedanem odstopu večine članov, saj bi ta moral v dialogu z vlado še naprej legitimno zastopati vitalne interese na področju kulture, zato obe strani pozivajo h konstruktivnemu dogovoru. Odstop članov bo namreč pomenil, da bo ministrstvo moralo poiskati nove, predvidoma tako, da bo utišalo še zadnje kritične glasove.

Poziv k razrešitvi ministrice je pokazal tudi, da s stanjem v kulturni politiki niso vsi nezadovoljni, kar je očitno posledica kulturnopolitičnih rešitev, za katere se je ministrica doslej zavzela. Denis Miklavčič, ki v sindikatu Glosa zastopa samozaposlene, meni, da gre pri pozivu k razrešitvi ministrice za poskus zaustavitve predlaganih sprememb zakona o uresničevanju javnega interesa za kulturo, ki naj bi izboljšale položaj samozaposlenih v kulturi. Prav Glosa si je za tako ureditev, ki bi samozaposlene spremenila iz delodajalcev v delavce, dolga leta prizadevala.

Ministrica ubranila svoj položaj

Poznavalka razmer v kulturi Jedrt Jež Furlan pravi, da gre razloge za to, da se bo ministrica očitno obdržala, iskati pri koaliciji, saj je ministrica, kot kaže, pomembno vezno tkivo le za vladno koalicijo, za kulturo in umetnost pa ne. Na vprašanje, kaj odnos predsednika vlade, ki se do poziva vse do včeraj ni opredelil, pove o teži in vlogi nacionalnega sveta za kulturo, Jež-Furlanova odgovarja: »Ministrica je zamahnila z roko, kakor da odganja nadležno muho, in z osebno diskreditacijo predsednika NSK razvrednotila pomen in simbolno težo sveta. Ko poziva ne jemlje resno, zgolj brani svoj položaj, politiko zgrešenih potez in nedela. Tako je z eno potezo preslišala glas strokovnjakov in civilne družbe. Skratka, za vsako ceno želi ohraniti položaj in zato priročno s predsednikom vlade skupaj 'ne čujeta dobro'.«