Mešanje kovin

Velika zvezda oblikovanja v novem letu so kovine, ki v vsak prostor vnesejo prefinjen in glamurozen pridih. Bodisi da interjer obogatimo s sijajem srebrne barve ali kroma bodisi ga ogrejemo z zlatimi, rožnato zlatimi ali bakrenimi odtenki – brez kovinskih dodatkov v prihajajočem letu ne bo šlo. Kovine so bile v notranjem dizajnu prisotne že v minulih letih, za razliko od prej pa novi trend narekuje prilagodljivost pri njihovi uporabi v prostorih. Brez težav lahko uporabite eno vrsto kovine kot osrednjo točko v interjerju, na drugih mestih pa dodate poudarke iz drugačnih kovin.

Trajnostni dizajn

Kulturni trendi že dolgo vplivajo na dizajn in v prihajajočem letu lahko pričakujemo še en velik korak k okolju prijaznemu interjerju. Tako kot se trajnostnost v arhitekturi odraža v obliki in funkciji, je tudi v notranjem oblikovanju pomembno, da se osredotočimo na elemente, ki so videti ne le lepi, temveč so tudi dobro izdelani ter kar najmanj vplivajo na naš ekosistem. Vključitev naravnih materialov, kot sta les in kamen, v prostore, je najlažji način, da dosežemo ta cilj. Če je le mogoče, poiščite izdelke lokalnih obrtnikov; ti puščajo manjši ogljikov odtis kot masovno narejeni izdelki iz tovarn, po navadi pa imajo tudi daljšo življenjsko dobo.

Potiski po navdihu narave

Z novim letom se med dizajnerske trende vračajo potiski z motivi iz narave: z navdihom rastlin, cvetja in živali. Tako kot velja za sleherni potisk, je manj več, še posebno ko gre za tako vpadljive vzorce. Namesto da cel interjer odenete v velik ali težak potisk, ga uporabite na enem ali dveh elementih opreme, ki predstavlja(ta) osrednjo točko prostora. Če hočete, da bo takšen divji videz moderen in ne bo presegel prave mere, se odločite za potiske v barvah, ki so zunaj naravne barvne sheme.

Vznemirljiva geometrija

Ko gre za vizualne dodatke v prostoru, ni lažjega načina, kot da dodamo poudarek z geometrijskimi linijami. Najnovejše zanimanje za geometrijski dizajn je nadaljevanje trenda, navdihnjenega s sedemdesetimi leti prejšnjega stoletja, ki ni bil prav navdušujoč. Velika prednost najnovejšega trenda je, da ga lahko vključimo v kateri koli slog opremljanja. Tisti, ki imajo radi ultramoderni videz, lahko poudarijo prostor s pohištvenimi elementi ali svetilkami v geometrijskih oblikah. Za bolj tradicionalen videz pa lahko geometrijski vzorec dodate v prostor denimo s talnimi ploščicami ali tekstilnimi poudarki.

Močni modri odtenki

Vsako leto določa svoje barvne trende in leto 2016 ni izjema. Tokrat so modni močni modri odtenki, kot so kobaltno, mornarsko in kraljevsko modra. Na žalost ni nobenega načina, kako ta trend prenesti v interjer v ublaženi različici; vse je odvisno od tega, kako so vam ti vpadljivi modri toni všeč. Če želite v prostor vnesti resnično intimno in sproščeno ozračje, prebarvajte stene v modro ali pa recimo prebarvajte v moderen modri odtenek kuhinjske omarice. Nikakor pa naj ne bo v modrem prav ves interjer. Dodatek modre barve v obliki pohištvenega elementa, dekoracije ali tkanine je odličen način, da smo v trendu, ne da bi z njim pretiravali.

Vir: www.freshome.com