Da se bodo podali v nov posel, so v Sazasu (posredno) napovedali že maja letos. Ker smo tedaj mediji pridobili uradne informacije s policije, da so kriminalisti zaradi delovanja združenja Sazas zoper več oseb na tožilstvo podali kazensko ovadbo za tri kazniva dejanja, smo se – kot veleva novinarski kodeks – za pojasnila obrnili tudi na največjo kolektivno organizacijo pri nas. In že tedaj naj bi na Sazasu po naših informacijah pogledali v kristalno kroglo. »Morebitna ovadba nikakor ne pomeni obstoja kaznivega dejanja. Z namenom obveščanja javnosti ni mogoče zatrjevati obstoja kaznivega dejanja zgolj zato, ker eden od medijev poroča, da naj bi bila podana ovadba. Ponovno torej poudarjam, da pri poslovanju združenja Sazas ni ugotovljenega obstoja nikakršnega kaznivega dejanja,« je dala tedaj jasno vedeti krogla, ki je v svojo napoved seveda vključila tudi predkazenski postopek, ki so ga ljubljanski kriminalisti zaradi domnevnega oškodovanja združenja vodili istočasno.

Da se Sazasova kristalna krogla ne moti, je postalo dokončno jasno po hišnih preiskavah, ki so jih kriminalisti prejšnji teden opravili na sedežu kolektivne organizacije v Trzinu in na domu njenega predsednika. »V kriminalistični preiskavi na sedežu združenja Sazas ni bilo ugotovljenih nepravilnosti, zato ostro zavračam vsakršna namigovanja na zlorabo položaja odgovornih pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Iz naloga za preiskavo je razvidno, da obtožbe izhajajo iz navedb g. Lea Oblaka in podatkov Zavoda IPF,« se je že med tem, ko so kriminalisti na podlagi prijave urada za preprečevanje pranja denarja šele pregledovali dokumentacijo, oglasila znamenita krogla. V Trzinu so si tedaj seveda oddahnili.

Ali bo Sazas svoje nove storitve nudil v živo, torej kar po televizijskem programu, ali se bodo morali interesenti, ki jim grozijo nepravične preiskave, zglasiti v poslovnih prostorih v Trzinu, ni znano. Prav tako še ni znano, ali bodo vodilni na tej kolektivni organizaciji za svojo novo dejavnost najeli zunanjega izvajalca. Ker pa verjamemo, da se bodo vse preiskave zoper Sazas zaključile v skladu z napovedmi kristalne krogle (v skrajnem primeru se bodo ovadbe izgubile nekje med policijo in tožilstvom), želimo vodstvu združenja čim več uspehov na novem poslovnem področju. Glasbeniki vas seveda podpirajo!