»Najpomembneje je, da smo odkrili izvor težav in je Jakov dobil potrditev, da zmore zadeti, čeprav je še delal napake. Normalno je, da s težavami ne more presekati v trenutku. Psihično niso dobro vplivale nanj. Upam pa, da je krizno obdobje mimo,« si je glavni trener biatlonske reprezentance Tomaš Kos oddahnil po sprintu v Hochfilznu.

Jakov Fak z dvema zgrešenima tarčama (22. mesto) sicer še ni bil v elitni druščini. Enako strelsko učinkovit je bil tudi Klemen Bauer (32. mesto), a to ni bil dan, ko bi se kdor koli z dvema zgrešenima streloma lahko prebil med najboljše. Zaradi stabilnih vremenskih razmer in dobre vidljivosti se je strelska statistika približala ničlam. Na vrhu so bili vsi iz njegovega kroga favoritov za skupno zmago, junak Simon Schempp, ki je z nemškimi biatlonkami poskrbel za popoln nemški dan, Martin Fourcade, starejši brat Boe in Anton Šipulin.

Vseeno je Jakov Fak nakazal, da se po katastrofalnem začetku v Oestersundu pobira iz pekla. V teku je bil med petnajsterico najhitrejših. Streljal je hitro, vendar je imel težave z zbranostjo. Po tekmi je priznal, da je imel po dolgem času tremo in bil nervozen: »Pri streljanju leže vem, kje sem zgrešil. Moral bi biti do konca zbran. Pri streljanju stoje sem si mislil, da moram vse zadeti. Pritisk je bil velik. In za zadnjo tarčo sem pritisnil že, preden sem nameril v tarčo.«

Kot je pojasnil Jakov Fak, je bila srž težav v korekcijah na merilni napravi puške (dioptru), zaradi česar je prišlo do sprememb položaja glave in ličnice, prislonjene na kopito in posledično na kot in smer streljanja. Težave so se izrazito pojavile v slabših svetlobnih pogojih, kot so bili v Oestersundu. Sicer se je Jakov Fak že pred časom zavedal statistike, ki smo jo izbrskali pri Dnevniku, da pod reflektorji v večernih urah še ni zabeležil skoka na zmagovalni oder. Že takrat je razmišljal, da bi moral poiskati nasvet strokovnjaka, čeprav je (bil) prepričan, da vidi dobro.

»V Oestersundu se je zgodilo, kar se je, ker sem slabše videl, režo na dioptru pa odpiral preveč. Nisem se zavedal, da je to lahko težava. Slabšega streljanja si niti nisem znal razložiti, mislil sem, da imam le slab dan. Razen uradnega treninga pa niti ni bilo priložnosti, da bi analiziral napake. Šele na Pokljuki sem se lahko tega lotil,« je razložil. Dodal je: »Razumljivo, da sem bil po treh slabih tekmah nervozen. In iz tega dna se je treba izbrskati. Dobro kaže. Nekaj strahu v podzavesti je še ostalo. Dobro, da je že jutri zasledovalna tekma.« Jakov je optimist, še posebno ker zaostanki niso veliki. Med Schemppom in Bauerjem je le minuto in pol razlike.

Zelo pomemben konec tedna bo tudi za tekačice in tekača Miha Šimenca v švicarskem Davosu. Jutri je na sporedu drsalni sprint, paradna disciplina za slovensko reprezentanco. Še posebej to velja za bronasto olimpijko Vesno Fabjan, ki je pred sezono z rdečo obkrožila prizorišča Davos, Toblach (prihodnji teden), Lenzerheide (začetek Tour de Ski) in Planico sredi januarja. »V Davos sem vedno rada prihajala. Tu je idilična gorska kulisa, običajno lepo vreme s stabilnimi razmerami in s tem prijetna tekmovalna atmosfera,« je povedala Vesna Fabjan. Leta 2009 (četrta) in 2013 (peta) je bila zelo blizu zmage, pred letom dni je z osmim mestom zabeležila zadnjo vrhunsko uvrstitev pred operacijo na srcu. Želi se vrniti na vrh. »Pripravljam se tako, kot sem se za Soči. Osredotočam se nase. Želela sem priti v Davos v pravi formi in se Norvežankam in Švedinjam postaviti po robu.« Zaradi telesnih predispozicij je zanjo najbolj neprijetna velika nadmorska višina 1600 metrov. Obžaluje, da zaradi obveznosti ni zmogla v Švico kar iz Skandinavije. V drsalnem sprintu imata najboljše dosežke tudi Alenka Čebašek (8. mesto), ki bo danes skupaj z Leo Einfalt nastopila tudi na 15 kilometrov drsalno, in bivša mladinska svetovna prvakinja Nika Razinger (12. mesto). Za nameček sta prav Razingerjeva in Einfaltova lani in predlani na tem visokogorskem švicarskem prizorišču z najdaljšo tradicijo prirejanja tekem svetovnega pokala prvič pritekli med elitno trideseterico. To je dolgoročni cilj tudi Miha Šimenca.