»Če spet zmaga pevka ali pevec, kar je najbolj verjetno, bomo morali resno razmisliti in prihodnje leto namesto Slovenija ima talent (SIT) predvajati X Factor ali še boljše The Voice. Samo povem. Več kot očitno ljudi drugi 'talenti' ne zanimajo,« se glasi eden od komentarjev na družabnih omrežjih, kjer gledalci razpravljajo o morebitnem zmagovalcu Popovega razvedrilnega šova Slovenija ima talent. In se utemeljeno pritožujejo nad pretirano količino pevcev v SIT, saj za spodbujanje njihovih talentov skrbi prav tako na Pop TV producirani licenčni šov X Factor, pevski pa je tudi Znan obraz ima svoj glas.

Najbolj gledana oddaja na slovenskih televizijah v jesenski programski ponudbi, ki jo spremlja približno polovica gledalcev, ki v tistem času gledajo televizijo, bo na ugibanja o tem, kdo je po mnenju Slovenije največji talent, odgovorila že jutri zvečer. Takrat se bo namreč končala peta sezona šova, ki bo po finalnem obračunu desetih finalistov najboljšemu od njih prinesla 50.000 evrov nagrade. O tem, kdo bo najboljši, bodo z glasovanjem ob podžiganju voditeljev Petra Polesa in Vida Valiča odločali izključno gledalci, žirija, ki so jo letos sestavljali stara znanca Branko Čakarmiš in Ana Klašnja ter novi pridobitvi Marjetka Vovk in Lado Bizovičar, pa bo lahko namesto pritiskanja na gumb toliko bolj grela sponzorske pijače.

Slovenski slavčki

Pripomba komentatorke na forumu, ki je napovedala zmago pevcu oziroma pevki, in njen pomislek, ali sploh potrebujemo oddajo iskanja talentov, če gledalci v sklepnem glasovanju tako in tako vedno izberejo pevko oziroma pevca, je na mestu. Tudi tokrat so se namreč v finale uvrstili skoraj izključno glasbeni talenti, z eno izjemo, plesalcem Jernejem Kozanom.

A kot kaže, Kozan in banane, ki mu dajejo energijo pred nastopi, ne bodo dovolj, da bi prekinil tradicijo pevskih zmag, saj če gre sklepati po navijaškem razpoloženju, bolje kaže nekaterim glasbenikom. Predvsem Mihi Kumarju in Nejcu Pippu, ki sta komad Amy Winehouse Valerie v četrti avdicijski oddaji končala ob stoječih ovacijah ter po blagoslovu Čakarmiša postala celo škofjeloška slavčka. Sicer je slavček menda tudi Damjan Murko, a je to že druga zgodba. Poleg Nejca in Mihe je glede na glas množice med favoriti še pevec Žan Libnik, ki ga je do polfinalne oddaje z zlatim gumbom izstrelila Ana Klašnja, med bolj priljubljenimi pa je tudi Sara Hercog, ki se je med talente neuspešno poskušala prebiti že v preteklosti, zdaj pa ji je uspelo priti kar do finala.

Šegava Mara in njene ljudske pevke

Z glasbeniki pa se tu še ne konča. V finalni deseterici so se znašle še pevke Jerica Steklasa, Zala Smolnikar, Sabina Veber ter Petra in Sergej ter glasbenika Nejc Lombardo in Miha Plantarič, v prav poseben razred pa bi lahko uvrstili Maro in ljudske pevke. V imenu poskočnih babic, ki jim je bil po Popovem opisu sodeč že ob rojstvu dan posluh za petje in ki si že 37 let prizadevajo, da slovenska pesem ne bi izumrla, je kolovodja skupine Mara povedala: »Vse izhajamo iz delavskih družin, kjer je doma vladalo spoštovanje. Ni bilo obilja, vendar smo si vedno znali popestriti dan s petjem – tudi ob delu. Meni so bili še posebno dani moj nori pevski talent in veselje do šegavosti ter dar, da to energijo širim med ljudi.« Kot pravi, s kolegicami še ni nastopala na televiziji, česar si glede na njihovo živahnost na odru in sproščenost pred občinstvom nikoli ne bi mislili, zato je Mara z dekleti za nas zmagala ne glede na to, kaj se bo zgodilo v jutrišnjem finalu.