Veliko preden je dobil svojo telenovelo, je bil Sulejman Veličastni strah in trepet zahodne Evrope, človek, ki je zasedel Beograd, Madžarsko in oblegal Dunaj, če omenimo zgolj njegove osvojitve v Evropi. Bil je tudi prvi otomanski sultan, ki se je po 200 letih tradicije harema odločil za poroko. V sredo je direktor centra za mediteranske in balkanske študije na madžarski univerz Pecs Norbert Pap razkril, da so z veliko verjetnostjo odkrili njegov grob.

Pap verjame, da so Sulejmanovo zadnje počivališče zgradili na mestu, kjer je stal njegov šotor, ko je umrl.

Sulejman je sicer umrl leta 1566 v 72. letu starosti med obleganjem utrdbe Szigetvar na jugu Madžarske, njegovo smrt pa so prikrivali 48 dni. Domnevno zato, da njegovi vojaki ne bi prekinili obleganja utrdbe. Očitno so se odločili pravilno, saj so Turki obleganje naposled uspešno sklenili z zmago, a so zaradi zamudnega obleganja izgubili priložnost za hitro napredovanje proti Dunaju.

Še en legendarni turški vladar, ki počiva na tujem

Madžarski arheologi ugibanja, da so našli prav Sulejmanov grob, utemeljujejo na podlagi najdenih predmetov in drugih indicev, a morajo za večjo gotovost izvesti še več izkopavanj. Zgodovinarji menijo, da so v grobu na Madžarskem pokopani zgolj Sulejmanovi notranji organi in srce, medtem ko so njegovo telo odpeljali nazaj v Istanbul oziroma Carigrad.

Če bodo madžarski arheologi odkritje uspešno potrdili, bo to nov grob legendarnega turškega vladarja na tujih tleh. Na sirski strani meje s Turčijo stoji namreč grobnica Sulejmana Šaha, pradedka ustanovitelja Otomanskega cesarstva Osmana I., ki je od začetka državljanske vojne v Siriji predmet mnogih polemik. Turčija grobnico namreč dojema kot del lastnega ozemlja, vsak napad nanjo pa kot napad na njeno suverenost.

Sulejman Veličastni velja za največjega Turka v zgodovini, odkritje njegovega za zdaj še domnevnega zadnjega počivališča pa je zanimiva tudi v luči obtožb na račun turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, da naj bi skušal obnoviti vpliv Turčije po Sulejmanovem vzoru.