Vodilni možje obeh družb naj bi o potencialni združitvi razmišljali že dobro leto. Povod je seveda zaostrovanje razmer na trgu surovin, ki v zadnjih dveh letih neizprosno izgubljajo vrednost. Konsolidacija poslovanja je po besedah direktorja DuPonta Edwarda Breena preprosto neizbežna, o potencialnih sinergijah ob morebitni združitvi pa je že oktobra vlagateljem na investicijski konferenci razlagal direktor družbe Dow Andrew Liveris.

Pogovori vodilnih DuPonta in Dow Chemicala, ki skupaj zaposlujeta neverjetnih 110.000 ljudi po vsem svetu, so očitno obrodili sadove. Družbi namreč ne načrtujeta zgolj običajne združitve, temveč se bo novonastalo podjetje nato razcepilo na tri manjše družbe, ki bodo ločeno osredotočene na kmetijstvo, kemične izdelke in surovine.

Odločitev za tri ločena podjetja izhaja iz občutne razvejenosti poslovanja obeh družb. Podjetje Dow je leta 1897 ustanovil kanadski kemik Herbert Dow, družba pa se je sprva ukvarjala zgolj z izdelavo belila. Na drugi strani je DuPont leta 1802 v ZDA ustanovil francoski priseljenec E. I. DuPont, družba pa se je sprva specializirala za izdelavo smodnika. Skozi leta sta obe družbi močno razvejali svoje poslovanje in dodali v svoj arzenal mnogo ikoničnih ameriških izdelkov. Med drugim denimo vrečke ziplock, teflonske prevleke za posodo in zaščito kevlar za potrebe policije in vojske.

V zadnjem desetletju je pri obeh gigantih opazen jasen trend usmerjanja v izdelke, ki so tako ali drugače povezani s pridelavo hrane in po katerih se je v zadnjih desetletjih močno povečalo povpraševanje. Leta 2006 je tako denimo v družbi DuPont divizija, ki se ukvarjala z agrokulturami, predstavljala četrti največji prihodkovni člen, že leta 2008 pa je divizija zavzela prvo mesto po prihodkih. Znotraj družbe Dow tako imenovana divizija AgroSciences poskrbi za 7,3 milijarde dolarjev prodaje na leto.

Za združitveni korak so v zadnjem letu poskrbeli z različnimi pritiski tudi tako imenovani aktivistični vlagatelji (običajno skladi tveganega kapitala). Ti so želeli predvsem racionalizacijo poslovanja, primarno pa gre za ločevanje zdravih delov družb od manj zdravih. Obe družbi sta se napadov sicer uspešno obranili, vendar je konsolidacija poslovanja v trenutnem gospodarskem okolju nujna.

Po objavi namere o združitvi sta ceni obeh družb poleteli za več kot 10 odstotkov višje, investitorji pa že nestrpno pričakujejo uradno izjavo vodilnih mož, ki za zdaj namere še ne komentirajo. Zadnjo besedo pri morebitni združitvi bo imel seveda ameriški nadzorni organ za varstvo konkurence. Ta bo verjetno zelo strogo preučil potencialne posledice tako velike združitve za celoten trg, saj bo novo podjetje nadzorovalo ogromen tržni delež.