V hrvaškem nogometu ne bo dolgočasno niti v nadaljevanju sezone, čeprav je zagrebški Dinamo včeraj končal evropske nastope. Izvršni predsednik zagrebškega kluba Zdravko Mamić znova polni naslovnice. Tokrat ne zaradi svojih incidentov, temveč odločitve zagrebškega sodišča. To je odločilo, da se lahko Mamić zaradi oškodovanja kluba pri prestopih igralcev (gre za 200 milijonov kun oziroma 26 milijonov evrov) brani s prostosti, a ne sme opravljati funkcije izvršnega predsednika Dinama. Spomnimo, da so sredi novembra poleg Mamića prijeli še štiri druge osebe, med katerimi je bil tudi Damir Vrbanović, predsednik Nogometne zveze Hrvaške in nekdanji direktor zagrebškega kluba.

Varščina, ki jo je plačal Mamić, je bila zelo visoka – 14 milijonov kun (1,85 milijona evrov). Mamić se je prek svojih odvetnikov zahvalil vsem prijateljem, ki so zbrali ta znesek, zanj pa so zastavili svoje nepremičnine. Vrednost zastavljenih nepremičnin naj bi po poročanju hrvaškega spletnega portala Index zadostovala tudi za pet milijonov kun (dobrih 650.000 evrov), kolikor je znašala varščina za njegovega sina Maria Mamića, ki je bil prav tako v priporu. Na prostosti Mamić ne sme komunicirati z določenimi osebami, med katerimi so predsednik Dinama Mirko Barišić, direktor kluba Tomislav Svetina, finančni direktor Matej Škegro ter trener in brat Zoran Mamić. Barišić je v zadnjih dneh Indexu dejal, da je prihodnost okrog vodenja kluba nejasna, a da ne bodo sklicali izredne skupščine.

Mamić se je letos enkrat že branil s prostosti, potem ko je bil priprt zaradi suma podkupovanja in utaje davkov, in sicer v višini 130 milijonov kun (dobrih 17 milijonov evrov). Tedaj je plačal varščino v višini sedmih milijonov kun (dobrih 900.000 evrov). Hrvaški urad za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) je ob plačilu zadnje varščine zahteval blokado teh sedmih milijonov kun.

V primeru Mamić je ogorčena hrvaška javnost. Ne zaradi dejstva, da vplivni športni funkcionar, ki ga povezujejo s političnim vrhom, med sodržavljani nima ugleda. Številni državljani namreč kritizirajo pravosodje zaradi višine varščine, ki le bogatim omogoča, da se branijo s prostosti.