Lepo zapolnjena dvorana Stožice je bila sinoči pripravljena, da pospremi košarkarje Uniona Olimpije v drugi krog evropskega pokala, a so se načrti zalomili. Natančneje, zalomil jih je Bilbao, ki se je izkazal kot premočan nasprotnik za Ljubljančane. Baski so se tako maščevali za presenetljiv poraz na prvi tekmi, zmaji pa imajo kljub temu usodo še naprej v svojih rokah. Z zmago na zadnji tekmi prvega dela v Oldenburgu bi si zagotovili vstopnico med 32 najboljših moštev v drugokakovostnem evropskem tekmovanju, kamor bi jih peljal tudi poraz, če Nanterre na gostovanju ne premaga Bonna. A tudi če francosko moštvo premaga nemško in Olimpija izgubi v Oldenburgu, ni vse izgubljeno, saj imajo Ljubljančani od Nanterra trenutno boljšo skupno koš razliko za sedem točk.

»V naši igri je bilo preveč napak in nedoslednosti. Na tak način ne moremo igrati. Bilbao nas je z agresivnostjo in čvrstostjo prisilil v napake, a si vseeno ne bi smeli privoščiti 26 izgubljenih žog. Na tak način ne moreš računati na zmago niti na nižjih tekmovalnih ravneh. Prva in del tretje četrtine sta bila solidna, ostalo pa pod nivojem. Tudi v obrambi smo storili kar nekaj napak, zato je jasno, da rezultat ne more biti drugačen,« je bil po porazu proti Bilbau razočaran trener Olimpije Gašper Potočnik. Veliko oči je bilo pred in med obračunom uprtih v Mirzo Begića, ki je prvič nastopil za novega delodajalca, s katerim je pogodbo podpisal pred tremi dnevi. Za naturaliziranega slovenskega košarkarja je bila tekma zagotovo posebna. Če bi se zgodba razpletla drugače, bi včeraj lahko igral tudi v zeleno-belem dresu. Pred tedni je namreč v pogovoru za Dnevnik priznal, da bi ob primerni ponudbi pri Olimpiji igral tudi do konca kariere, saj je v njej videl in dosegel že vse, kar si je zastavil. S tem je vrgel rokavico sponzorjem ljubljanskega kluba, ki pa niso imeli posluha oziroma interesa, da bi zbrali dodatna finančna sredstva in trenerju Potočniku pripeljali veliko okrepitev, navijačem pa poklonili njihovega velikega ljubljenca. A roko na srce je bila to zares težka naloga, saj bi morala biti finančna injekcija visoka. Mirza Begić bo pri Bilbau namreč po naših podatkih prejemal 35.000 evrov na mesec.

Čeprav je 216 centimetrov visoki košarkar ob predstavitvi na parket pritekel v črno-belem dresu, so ga gledalci v Stožicah sprejeli z glasnim aplavzom, Begić pa je nato pokazal, zakaj ga je baskovski klub izbral kot primerno zamenjavo za Shawna Jamesa, ki je odšel v Olympiacos. Z dvema zabijanjema in nekaj lepimi potezami je ob koncu prve in v drugi četrtini povlekel voz Bilbaa. Špansko moštvo je imelo na uvodu z gostitelji nekaj preglavic, saj so ti z atraktivni potezami in zabijanji brez težav prebijali njihovo obrambo, ko pa so strnili vrste in začeli zadevati še v napadu, so se stvari na parketu zasukale do te mere, da so na koncu prišli do visoke zmage. Po koncu je trener Potočnik potrdil, da so igralci imeli informacijo, da je v boju za drugi del tekmovanja pomembna tudi razlika, s katero izgubijo, a to na parketu ni kaj prida spremenilo. »Proti Oldenburgu bomo storili vse, da si priborimo napredovanje. Kot športnik si želim zmage na vsaki tekmi, a moram priznati, da bi mi kot trenerju ugajal tudi bolj umirjen ritem ene tekme na teden, saj ta mlada ekipa za napredek potrebuje treninge, ki od začetka sezone primanjkujejo,« je še povedal Potočnik.

Preostala izida v skupini A: Nanterre – Oldenburg 83:92 (Robinson 20; Duggins 22, Prepelič 15), Trento – Bonn 98:96 po podaljšku (Sutton 19; McKinnney 29), vrstni red: Bilbao in Trento po 7-2, Olimpija in Oldenburg po 4-5, Nanterre 3-6, Bonn 2-7.