»Ljudje o preležaninah, ki jim danes strokovno rečemo razjede zaradi pritiska, ne vedo veliko. Pripeljejo bolnega svojca v bolnišnico in šele ko jih opozorimo na to, povedo, da so na koži res opazili rdečino, ki ni izginila,« opaža koordinatorica za oskrbo ran v Splošni bolnišnici Jesenice Oti Mertelj. Razjede zaradi pritiska nastanejo zaradi daljšega ležanja v postelji, ki je običajno posledica bodisi bolezni bodisi poškodbe ali pa ostarelosti. Najbolj so jim podvrženi hudo bolni ljudje, ki se ne morejo več premikati, in bolniki v zadnjih stadijih bolezni. Zanje sta lahko usodni tudi dve uri ležanja v enakem položaju.

Le dve uri ležanja v enem položaju

Da ne gre za zanemarljivo težavo, pričajo tudi številke. Kot pravi Mertljeva, razjede zaradi pritiska opazijo kar pri 5 do 20 odstotkih vseh bolnikov v bolnišnici. Največkrat pestijo hudo bolne v intenzivni negi. »Slabo zdravstveno stanje človeka ali kronična bolezen močno poveča tveganje za preležanine ne glede na to, ali je človek v bolnišnični, domski ali domači oskrbi. Pri takšnih bolnikih procesi v telesu ne potekajo tako kot pri zdravem človeku, kar se običajno pozna tudi na koži. Ta je pri bolnikih običajno bolj izsušena in manj prožna.« Med prve znake razjed zaradi pritiska sodi rdečina na koži, ki sicer zdravih ljudi, ki jo opazijo na svojem telesu, ne zmoti in je povsem nekaj vsakdanjega. Pri bolnikih pa se kaj hitro lahko na njenem mestu pojavi mehurček, ki že pomeni pravo razjedo. Te v bolnišnici označujejo po stopnjah, podobno kot opekline.

Rdečina, ki vodi v razjede, se pojavi na izpostavljenih predelih telesa, kot so trtica, boki, pete, lopatice, komolci. Najprej je poškodovana samo koža, a že po nekaj urah motene prekrvavitve dela telesa so lahko poškodovana tudi tkiva pod kožo vse do mišic in kosti. Tudi bolniki z več maščobnimi oblogami po telesu tovrstnim razjedam ne morejo uiti, pravi Mertljeva. »Pomembna je namreč tudi vlažnost kože. Ta je pri ljudeh s povečano telesno težo večja, to pa pri gibanju povzroča trenje, kar ponovno pripomore k nastajanju razjed.«

Nad preležanine z menjavo lege telesa

Za preprečevanje preležanin na trgu obstaja precej izdelkov, ki stanejo od nekaj deset pa do nekaj sto evrov, marsikaterega pa se da dobiti tudi z naročilnico pri osebnem zdravniku, pravi Mertljeva. Poleg primernih blazin z različnimi načini delovanja je možno preležanine delno odganjati tudi s pomočjo obližev in zaščitnih olj za telo. »Vendar pa noben izdelek ne more nadomestiti redne menjave lege telesa ležečega človeka.« Prav tako je o rdečinah, ki jih opazimo na takšnem bolniku, treba obvestiti vsaj patronažno službo, če že ne osebnega zdravnika. Običajno se namreč ta nevarna nadloga pojavi na enem mestu, kmalu pa jo bomo odkrili še kje.

Obenem pa moramo paziti na prehrano ležečega. »To ne pomeni, da imamo zdravstveni delavci seznam bolj in manj primernih jedi za takšne bolnike. Opozarjamo pa na zadostno uživanje beljakovin in tekočine, obe sestavini prehrane sta ključni za napeto in ravno prav vlažno kožo, na kateri se bodo razjede začele pojavljati pozneje kot na izsušenih in zgubanih predelih,« dodaja jeseniška koordinatorka za oskrbo ran.