Nasin humanoidni robot R5 valkyrie bo svojim sposobnostim, kot so hoja, tek, ohranjanje ravnotežja in ples, lahko dodal še en impresivni dosežek – kot prvi dvonožec bo namreč stopil na Mars, a za zdaj še ni znano, kdaj bo to. Znanstveniki so z njegovim plesom na techno glasbo preiskovali in dokazovali, kako spreten je 132 kilogramov težak in 182 centimetrov visok robot, kar mu bo pomagalo pri izvajanju nalog na Marsu.

Robota so naredili za pomoč ljudem pri misijah na območjih, ki so jih prizadele naravne katastrofe, kmalu pa so pri Nasi ugotovili, da jim bo v veliko pomoč tudi pri odpravah v vesolje, tudi pri osvajanju drugih planetov. Ker se lahko giba podobno kot človek in torej opravlja podobne naloge, bodo znanstveniki dobili na voljo veliko podatkov o tem, kako bo na Marsu deloval tudi človek.

Razvoj boljše programske opreme

Nasa je novembra po enega robota posodila bostonski univerzi MIT in univerzi Northeastern, kjer bodo skušali razviti boljšo programsko opremo, s čimer bi robotu – pa tudi strokovnjakom – olajšali misijo na Mars.