Za smučarskim skakalcem Petrom Prevcem je leto, v katerem se je zapisal v športno zgodovino, čeprav prvič v karieri ni osvajal kolajn na vrhuncu sezone – svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Falunu na Švedskem. V Vikersundu na Norveškem, ki s Planico bije primat za največjo letalnico na svetu, je postal prvi človek v zgodovini človeštva, ki je na smučeh letel četrt kilometra. Svetovni rekord 250 metrov je bil nepozaben polet v novo razsežnost, s čimer si je izpolnil še eno izmed želja, ki jih ima zapisane na listu papirja.

»Zmaga s svetovnim rekordom je največji dosežek moje dosedanje kariere. Pristal sem tam, kamor sem pogledal, ko sem se naložil na zračno blazino,« izjemen mejnik v svoji karieri opisuje 23-letni Peter Prevc. Lastnik svetovnega rekorda je bil le 24 ur. Že naslednji dan mu ga je s poletom 251,5 metra odvzel Norvežan Anders Fannemel. Prevc je tedaj občutil vso krutost športa. V poskusni seriji si je ob padcu zlomil smuči, po hudem spodrsljaju pa tekmo končal šele na 16. mestu, ki je bila druga najslabša uvrstitev v sezoni. Morda je prav drugi dan v Vikersundu izgubil točko, ki mu je na koncu zmanjkala, da v Planici ni dvignil velikega kristalnega globusa za zmago v skupnem seštevku po drami, kakršne še ni bilo v zgodovini svetovnega pokala. Zbral je enako število točk kot Severin Freund, a je ostal brez prestižne lovorike, ker je imel manj zmag kot hladnokrvni Nemec. Ob tem se je vnela burna razprava, da bi mu moral Jurij Tepeš na zadnji tekmi sezone prepustiti zmago, a je Prevc športno priznal, da je manjkajočo točko zapravil že pred finalom v štiri mesece dolgi sezoni.

Pravi, da se je iz lanske sezone veliko naučil. To je dober temelj, da bo naredil nov korak proti vrhu. »Ko bom dovolj dober, bo prišel tudi dan, ko bom na finalu dvignil veliki kristalni globus,« je realen Prevc, edini veliki zvezdnik, ki deluje pod okriljem Smučarske zveze Slovenije. Čeprav ima status zvezdnika in je ljubljenec navijaških množic, ostaja z nogami trdno na tleh. V vsaki besedi ali dejanju se vidi klena vzgoja družine, v kateri so vsi zasvojeni s smučarskimi skoki. Je pravi starejši brat in vzornik bratoma Cenetu ter Domnu, ki sta tudi že slovenska reprezentanta, in mlajšima sestrama. V najstarejšem bratu nimajo le športnega, ampak tudi življenjskega vzornika, saj ga slava in denar nista pokvarila. Ob vsem blišču uspehov, slave in zasluženega denarja ostaja dobri sin velike družine iz Dolenje vasi v Selški dolini.