Tina Maze je oseba, ki je v 21. stoletju najbolj zaznamovala slovenski šport. Črnjanka je produkt slovenskega znanja, ki ga je v času samostojne poti v sezoni 2008/09 nadgradila z mednarodno pomočjo. Ali so se njeni mejniki končali letošnjega marca ali bo postavila še kakšnega, bo pokazala bližnja prihodnost. Dejstvo pa je, da je slovenski šport, odkar je za najmanj za eno sezono postavila smuči v kot, izgubil ogromno zimskega veselja. Koliko, so pokazale že prve tekme svetovnega pokala, ko Slovenije ob koncih tedna čez noč ni več pri vrhu.

Minula zima je bila za Tino Maze po uspehih celo primerljiva z najboljšo, ko je v sezoni 2012/13 postavila svetovni rekord v osvojenih točkah v eni sezoni, ki je po veleslalomski zmagi v Lenzerheideju znašal 2414 točk. Na letošnjem SP je bila Korošica celo uspešnejša kot pred dvema letoma. V Vailu je namreč osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku in alpski kombinaciji, v superveleslalomu pa je bila druga. Ob mejnikih nista zanemarljivi niti uvrstitvi na veleslalomu in slalomu, kjer je zasedla 5. in 8. mesto. Nihče ne dvomi, da bi se prvenstvo za Tino Maze končalo še uspešneje, če bi tekme potekale na nižji nadmorski višini, tako pa je ob koncu tritedenske preizkušnje plačala davek izčrpanosti. Po februarskem ameriškem vrhuncu sezone je Tina Maze nadaljevala boj za skupno zmago z Anno Fenninger. Toda Avstrijka je bila tista, ki je v izjemno izenačeni sezoni po finalu v Meribelu dvignila veliki kristalni globus. Za Črnjanko sta bila usodna slabša januarska konca tedna v Mariboru in St. Moritzu. Je pa lahko ponosna, ko pogleda na lestvico najuspešnejših alpskih smučark vseh časov, v kateri po količniku merijo največje uspehe na velikih tekmovanjih ter na posamičnih tekmah ter v skupnih seštevkih svetovnih pokala. Tina Maze je namreč sedma najuspešnejša alpska smučarka vseh časov, pred njo na lestvici pa so le Avstrijka Annemarie Moser Pröll, Američanka Lindsey Vonn, Švicarka Vreni Schneider, Švedinja Anja Pärsson, Hrvatica Janica Kostelić in Nemka Katja Seizinger.

V življenju brez športa Tini Maze ni dolgčas. Še vedno ima podpisane številne pogodbe s sponzorji, zraven sklepa nove. Najbolje se počuti na tekmah svetovnega pokala, na katerih kaže svoj pravi obraz. V družbi alpskih smučark in vseh drugih spremljevalcev svetovnega pokala se znajde bolje kot v vsakdanjem življenju. Pravi, da v njem večkrat pogreša pozornost. Včeraj je v Cankarjevem domu gotovo ni, saj so bile vse luči znova usmerjene vanjo.