Če so Britanci česa vajeni, je to veliko dežja, pa jih ta še vedno preseneti. Posebno očitno ministre, ki v teh dneh, ko severozahod Anglije zelo počasi in tu in tam še poplavljen prihaja k sebi po uničujočem viharju Desmond, papagajsko ponavljajo, da jih je Desmond povsem presenetil. To je bil najbolj moker vihar v Veliki Britaniji v zadnjih tridesetih letih. Spremljal ga je močan veter, ki je pihal do več kot 140 kilometrov na uro. Zahteval je tri človeška življenja. Na vrhuncu poplav je bilo pod vodo približno pet tisoč domov in poslovnih prostorov. Najstarejši prebivalci pravijo, da takih poplav ni bilo že petdeset let. 60.000 domov je bilo brez elektrike.

Preslaba protipoplavna obramba

Ministrica za okolje Liz Truss je dejala, da so se in se vedno bodo dogajali nepričakovani scenariji: »Vedno je težko oceniti, kje nam bo zagodlo ekstremno vreme.« Ministri v Londonu so za poplave papagajsko krivili podnebne spremembe, a priznali, da protipoplavne ovire, postavljene po poplavah leta 2005, morda niso bile dovolj močne.

Poklicani, meteorološki in drugi izvedenci še daleč niso prepričani, da gre za posledice podnebnih sprememb, saj pravijo, da je to možno, ne pa nujno. Tudi če se je Desmond, ki je v 24 urah v delih Cumbrie prinesel toliko dežja, kot ga sicer pade v enem mesecu, skoraj 35 centimetrov, res pojavil zaradi podnebnih sprememb, sta za obseg poplav krivi prejšnja koalicijska vlada konservativcev in liberalnih demokratov in sedanja konservativna vlada. Prva je malo po prihodu na oblast leta 2010 začela klestiti proračun za protipoplavno obrambo, sedanja konservativna vlada pa je samo nekaj dni po prihodu na oblast maja letos oklestila protipoplavni proračun za 118 milijonov funtov. Britanski tisk je zelo kritičen do vlade. »Nobene obrambe« je včeraj na naslovnici napisal Daily Mirror. Premier David Cameron je sklical sestanek posebnega telesa, ki se sestaja v izrednih razmerah, in se prišel fotografirat v poplavljeno Cumbrio, kamor je v pomoč poslal tudi 350 vojakov. Že sam obisk so lokalni ljudje imeli za nesramnost. Bili so šokirani, ko je kritiziral protipoplavno obrambo. Medtem ko ljudje čistijo domove, iz katerih se je voda iz naraslih rek umaknila (v številne se ne bodo mogli vrniti več mesecev), se Cameron sooča s pozivi k neodvisni preiskavi, zakaj protipoplavna obramba v Cumbrii ni bila niti malo učinkovita. Kritiki vlade poudarjajo, da bi se morali v Veliki Britaniji, kjer ocenjujejo, da pred poplavami ni varen vsak šesti dom, zgledovati po Nizozemski in se učiti od nje, saj je po obrambi pred poplavami vodilna država na svetu.

Posledice poplav še ocenjujejo, že zdaj pa je jasno, da je škoda ogromna. Poškodovani so številne ceste in mostovi. Številni živinorejci v podeželski Cumbrii so izgubili vso živino, ki je utonila. Na številnih kmetijah so voda in plazovi uničili vse, kar je bilo uskladiščeno, od živinske krme do kmetijskih strojev. In to ravno nekaj tednov pred božičem, ki živinorejcem in kmetovalcem edini prinašajo omembe vredne dobičke. Poznavalci ocenjujejo, da je to katastrofalen udarec za podeželsko podjetništvo, ki je že tako v težavah.