V zdravstvenem domu Idrija že nekaj let s težavo zagotavljajo zdravstveno oskrbo za najmlajše. Celotna pediatrična služba trenutno temelji na dveh upokojenih pediatrinjah in dveh specializantih pediatrije, ki pa jih v Idriji ne morejo pričakovati prej kot v dveh letih. »Kakovost oskrbe naših najmlajših ni taka, kot bi si jo želeli,« je odkrita direktorica zdravstvenega doma Idrija Urška Močnik. Razpise za pediatra imajo odprte ves čas, iskali so jih celo na sosednjem Hrvaškem in v drugih državah. Prijav ni. »Dejstvo je, da trenutno v Sloveniji na trgu ni aktivnih pediatrov, poleg tega smo postali povsem nezanimivi tudi za pediatre iz Hrvaške in Srbije. Če se že odločijo za to težko pot, raje službo poiščejo v Nemčiji, kjer bodo bolje plačani,« pravi Močnikova.

Odkar sta se v letih 2008 in 2013 upokojili zadnji pediatrinji, težave z zagotavljanjem otroškega zdravnika rešujejo iz meseca v mesec. Trenutno s pomočjo upokojenih sodelavk, dveh specializantov in tudi zdravnikov splošne medicine še zagotavljajo otroško ambulanto vsak dan, vendar pa Močnikova ne upa napovedovati, koliko časa jim bo to še uspevalo. Nekateri starši so si že poiskali druge možnosti in otroke vozijo k pediatrom v sosednji Tolmin oziroma Logatec. Močnikova razume nejevoljo staršev, tudi zato se na vse mogoče načine trudi prebroditi prihodnji dve leti, ko naj bi se s specializacije vendarle vrnil prvi otroški zdravnik. Grenak priokus pušča dejstvo, da slednjega nič ne zavezuje, da mora službo izbrati prav v Idriji. »Računamo lahko le na dano obljubo,« pravi Močnikova.

Prav zato upa, da bo Idriji in tudi drugim krajem v Sloveniji, ki se soočajo s pomanjkanjem pediatrov, pomagala država. »Ni problem v tem, da nihče ne bi hotel iti na specializacijo iz pediatrije. Menim, da je to pomanjkanje trenutno in posledica sistema, ki je po letu 2000 zašel v smer, da bi pediatri ostali bolj ali manj v bolnišnicah, otroke pa bi na primarni ravni zdravili splošni zdravniki. To ni bila dobra rešitev,« opozarja Močnikova. Od države zato pričakuje, da bo mlade specializante pediatrije bolj kot v bolnišnice usmerjala v zdravstvene domove. Poleg tega si želi, da bi ti lahko večji del svoje petletne specializacije opravili tudi v zdravstvenih domovih, kjer zdaj oddelajo le nekaj mesecev prakse. V Idriji tako »svoja« dva specializanta trenutno le redko vidijo.