Po tridesetih letih prizadevanj, ki jih je zaviralo pomanjkanje denarja, jeseniška bolnišnica dobiva sodoben urgentni center. Med tistimi, ki so pred tremi desetletji kovali prve načrte zanj, je tudi Božidar Pogačar, nekdanji pomočnik direktorja bolnišnice. Ta ustanova se je v 80. letih prejšnjega stoletja hitro razvijala, se spominja. »Vlagali smo v prostore in v dvigovanje izobrazbe zaposlenih. Dobili smo nov poliklinični trakt in začeli smo razmišljati o nadaljnjih možnostih razvoja.« Prenovili so tudi vse oddelke bolnišnice. »Le enote centralne intenzivne terapije nismo imeli ustrezne,« pravi Pogačar. To so želeli popraviti v novem delu bolnišnice, ki ga takrat niso dočakali. »Celo nadstropje bi obsegale operacijske dvorane,« se spominja načrtov. Pri njihovem snovanju so s tedanjim vodstvom sodelovali strokovnjaki, zdravniki, arhitekti, a jih je zaustavilo pomanjkanje denarja.

Najprej na ogled, potem po pomoč

Vse do lani je jeseniška urgenca delovala na 350 kvadratnih metrih, novi center pa jih obsega 1400. V njem je reanimacijski prostor, urgentni CT, opazovalnica, triažni prostor, pet ambulant, šivalnica in prenovljeni urgentni operacijski blok z dvema operacijskima dvoranama, nova pa je tudi vsa medicinska oprema.

Bolnike, ki bodo potrebovali nujno medicinsko pomoč, bodo v nove prostore predvidoma začeli voziti šele v nedeljo, pravi predstavnica za odnose z javnostmi Irena Micco. V petek popoldne si jih bodo lahko do potankosti, vključno z operacijskimi dvoranami, ogledali obiskovalci, v soboto pa bodo tja preselili še zadnjo opremo.

Vojaška bolnišnica Role v pripravljenosti

Vojaške bolnišnice Role, kjer je od pomladi delovala ekipa urgentne službe, z dvorišča bolnišnice še ne bodo odstranili. Do sredine maja bo »v pripravljenosti«, če bi se v delovanju novega urgentnega centra pojavile težave. Kako bo nujna medicinska pomoč v novem centru organizirana po novih državnih pravilih, pa na Jesenicah še ne vedo natančno. »Sprva še ne bo bistvenih sprememb v organizaciji dela.« Sedanja ekipa bo prvih nekaj tednov v novem centru delovala poskusno, predvidoma po novem letu se jim bo pridružila ekipa nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Jesenice. »Šele takrat bo obravnava vseh urgentnih pacientov potekala zgolj v urgentnem centru, o čemer bodo bolniki pravočasno obveščeni,« pravijo v vodstvu bolnišnice.

Urgentni center na Jesenicah so gradili 16 mesecev, bolnišnica pa je v tem času delovala neprekinjeno. Da je to mogoče, so se od nekaj svojih prostorov morali začasno posloviti tudi v upravi bolnišnice. Del upravnih prostorov so namreč preuredili za ambulante, ki so se pred gradbenimi posegi morale umakniti iz ambulantnega trakta, da so ga med gradnjo obnovili. A ker so se za to odločili šele marca letos, so morali odprtje novih urgentnih prostorov, načrtovano za junij, premakniti na jesen. Dodatno pa je zamik povzročila tudi prestavitev transformatorske postaje in agregatov, kar je bila, pravijo v bolnišnici, ob neprekinjenem delovanju bolnišnice zahtevna naloga.