Ne pretiravajte s prazničnimi okraski

Za praznične okraske lahko potrošite celo premoženje, pri tem pa se ne moremo izogniti dejstvu, da gre za precej nepotrebne stroške. Seveda je božično vzdušje pomembno, a za vzdušje potrebujete predvsem veliko dobre volje. Božične okraske lahko izdelate sami ali pa kupite nekaj poceni, a še vedno kakovostnih okraskov, ki bodo po načelu »manj je več« polepšali vaš dom. Zagotovo se tudi v vaši kleti ali podstrehi skriva kar nekaj starih okraskov; uporabite jih in uživajte v malce drugače okrašenem domu. Še ena odlična ideja: zagotovo boste tudi letos prejeli številne praznične voščilnice. Razobesite ali razpostavite jih po svojem domu; spominjale vas bodo na vaše najdražje, obenem pa bodo prostoru podarile praznično vzdušje.

Določite, koliko lahko porabite

Pomembno je, da že pred prazniki natančno pregledate svoje finančno stanje in določite točno vsoto denarja, ki jo lahko porabite za darila in praznične obede. Tako boste lažje spremljali svojo porabo, obenem pa se januarja ne boste znašli v rdečih številkah. Ko boste določili vsote za darila in dogodke, se jih tudi držite. Nikar teh informacij ne vzemite le kot okvirno vodilo, saj boste hitro zašli. Bodite strogi in nepopustljivi – le tako boste brez težav zaključili svoje finančno leto. Še dodaten nasvet: izogibajte se gneči, ki v trgovinah zavlada tik pred prazniki. Množice ljudi, ki nekritično kupujejo vse, kar vidijo, bodo verjetno zanesle tudi vas – porabili boste preveč, poleg tega pa boste verjetno nakupili kar nekaj stvari, ki jih sploh ne potrebujete. Za nakupe si raje vzemite čas in vsakega temeljito premislite.

Omejite obdarovanje

Najverjetneje so se v večji ali manjši finančni stiski v teh časih znašli tudi tisti, ki so vam najbližje. Dogovorite se, da se letos ne boste obdarovali oziroma da se obdarujete le z malenkostmi. Tako boste prihranili kar nekaj denarja, obenem pa se boste s tem ponovno spomnili na bistvo praznikov: preživljanje časa s tistimi, ki jih imate najraje. Prav tako vam nikakor ni treba obdariti vseh, še tako bežnih znancev. Za sodelavce lahko spečete domače piškote, za ostarelo sosedo sami izdelate lep šopek, daljne sorodnike pa raje povabite na dobro kosilo in z njimi preživite nekaj kakovostnega časa.

Darila izdelajte sami

Če je v vas le malo kreativne žilice in če imate za to dovolj časa, lahko večino daril izdelate sami. Takšna darila vas ne bodo stala praktično nič (če boste uporabili materiale, ki jih že imate doma ali ki jih lahko naberete v naravi), če pa boste materiale za ustvarjanje nakupili, bo to še vedno precej ceneje, kot če bi kupovali običajna darila. Izdelovanje daril je tudi odlična ideja za preživljanje dolgih zimskih večerov; pri ustvarjanju lahko sodeluje cela družina. Zagotovo se boste odlično zabavali in obenem odkrivali svoje skrivne talente. In kaj vse lahko ustvarite? Možnosti so praktično neomejene, veliko pa je seveda odvisno od materialov in orodij, ki jih imate, pa seveda tudi od vaših ročnih spretnosti. Pobrskajte po svetovnem spletu in poiščite ideje, ki bodo navdušile vaše najdražje.

Kupite nekoliko drugačna darila

Če se vseeno odločite, da boste darila kupili, pa zanje ne želite porabiti veliko denarja, vam nikakor ne priporočamo, da svoje najdražje obdarite s poceni kramo – obstajajo namreč mnogo boljše rešitve. Številni rokodelci svoje izdelke ponujajo po zares ugodnih cenah, zelo lepa, uporabna in ugodna darila pa izdelujejo tudi varovanci različnih zavodov. Z nakupom takšnega darila boste podprli lokalne prebivalce in storili nekaj dobrega, zato ima takšno darilo še dodaten čar. Podarite lahko tudi donacijo; številne organizacije vam omogočajo, da v imenu svojega obdarovanca podarite določeno vsoto denarja dobrodelni ustanovi po vaši izbiri. Vaše praznično darilo lahko nekomu omogoči boljše življenje, reši žival ali prispeva k bolj čistemu okolju. Podarite vsoto, ki si jo brez težav privoščite, in tako obogatite tako obdarovanca kot tudi skupnost.

Vir: www.dormeo.net