Rešitev za nogometaše Manchester Uniteda v ligi prvakov je gostujoča zmaga pri Wolfsburgu. V obeh preostalih primerih (remi ali poraz) bodo sezono skoraj gotovo nadaljevali v evropski ligi, razen če se bo PSV pred domačimi navijači opekel proti odpisanemu CSKA iz Moskve.

Nogomet je v osnovi precej preprost – za zmage je treba zabiti več golov od tekmeca, a kaj, ko imajo rdeči vragi največje težave prav z doseganjem zadetkov. V angleški ligi so jih na petnajstih tekmah zabili dvajset (najmanj med prvimi šestimi), v ligi prvakov pa pet na petih tekmah.

Marsikaj razkrije pregled statistike zadnjih tekem Manchester Uniteda v angleški ligi. Proti Leicestru je imel United 69-odstotno posest in deset strelov, proti Watfordu 56-odstotno posest in trinajst strelov, proti West Bromwichu 68-odstotno posest in trinajst strelov in proti Crystal Palaceu 56-odstotno posest in pet strelov. Izjema je bila zadnja tekma proti West Hamu, ko je United ob 63-odstotni posesti sprožil 21 strelov, toda remiziral z 0:0. Nič čudnega torej, da navijači na Old Traffordu kričijo na igralce: »V napad, v napad, v napad!« Na tovrstno kritiko se je oglasil kar trener rdečih vragov Louis Van Gaal: »Doseganje zadetkov ni samo preciznost, ampak tudi vprašanje sreče. Nisem zaskrbljen, toda to obdobje bomo morali prebroditi. V zadnjih tekmah si ustvarjamo več priložnosti, toda najpomembnejše – doseganje golov – nam ni uspelo. Ne razumem, zakaj navijači kričijo, da moramo iti v napad, saj smo napadalna ekipa.«

Kljub temu družina Glazer, ki vodi United, še naprej zaupa Louisu Van Gaalu. Nizozemcu zdajšnja pogodba poteče leta 2017, toda pri rdečih vragih mu želijo podaljšati sodelovanje. Naklonjenost je celo tako velika, da bodo pri Unitedu pustili na miru Josepa Guardiolo, ki naj bi zapustil Bayern in se preselil na drugo stran mesta k Manchester Cityju.

Jutri bosta trepetala tudi Chelsea in Arsenal. Modri pod četo Joseja Mourinha so v angleškem prvenstvu daleč od najvišjih mest, zato je liga prvakov edino tekmovanje, kjer še lahko rešijo sezono. Chelseaju je za napredovanje dovolj remi proti Portu, medtem ko morajo Portugalci nujno zmagati. V bistveno težjem položaju je Arsenal, ki potrebuje pri Olympiacosu zmago z dvema goloma razlike. Dovolj bi bila tudi zmaga s 3:2 ali vsaka druga minimalna zmaga z več doseženimi zadetki.