Otroci zelo kmalu razvijejo odnos do hrane. Premalokrat se zavedamo, da starši otrok ne (na)učijo le hoditi in govoriti, ampak jim predstavijo odnos do različnih plasti življenja. Otroci starše spremljajo ves čas, jih opazujejo in posnemajo ter se od njih učijo s pomočjo verbalne in neverbalne komunikacije. Otroci že zelo zgodaj v svojem življenju ponotranjijo načine komuniciranja, načine odnosa do ljudi in stvari. Te ponotranjene načine reakcij je pozneje težko spremeniti, če sploh.

Odnos do hrane je izrednega pomena. Ali je hrana pomemben del življenja: jemo le zato, ker moramo, ali jemo z užitkom? Ali si vzamemo čas za obrok: hrano le hitro zmečemo vase ali se usedemo in jo pojemo v miru? Ali spoštujemo tiste, ki so obrok pripravili: se zahvalimo kuharju in spoštujemo trud, ki ga je vložil v pripravo? Ali sprejmemo raznolikost prehranjevanja v naša življenja: ali jemo vsak teden eno in isto? Ali smo odprti za nove okuse: ali spoznavamo neznano hrano iz svojega okolja in tudi hrano z drugih koncev sveta? Vsa ta vprašanja so pomembna in vsi starši bi morali odgovoriti nanje še pred prihodom otroka.

Pravilen odnos – hrano je treba spoštovati, saj nas ohranja pri življenju – do hrane morajo imeti tudi starši, saj lahko le tako otroka naučijo spoštovanja hrane. Ni dovolj, da starši otroku le govorijo, otroka morajo učiti predvsem z dejanji.

Kakšna pa je zdrava prehrana? Jaz trdim, da mora biti zdrava, raznolika in zabavna. Veliko zelenjave in sadja, veliko različnih sestavin, pripravljenih na različne načine, in hrana, ki je predstavljena na privlačen in zabaven način.

Prehod k bolj zdravemu prehranjevanju ne sme biti boleč. V že znane jedi enostavno dodajte več zelenjave, znane sestavine v določeni meri nadomestite z bolj zdravimi ter hrano pripravite in servirajte na bolj zabaven način. Enostavno!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine

Sestavine za palačinke:

50 g ovsenih kosmičev, 25 g mletih mandljev, 25 g mletih orehov, 3 žlice (polnozrnate pirine) moke, 2,5 dcl mleka, 1 jajce, 1/2 žličke vaniljevega ekstrakta, 1 žlička (rjavega) sladkorja, 1 majhen ščepec soli

Druge sestavine:

1 žlica (kokosovega) masla ali olja, 1 posodica malin in/ali borovnic ali katerega koli drugega sadja, 2 žlici čokoladnega namaza, 2 žlici arašidovega masla, 3 banane

Priprava

Ovsene kosmiče in orehe stresite v mešalnik in zmeljite v moki podobno teksturo. Dodajte še mlete mandlje in še enkrat zmeljite, da se vse tri »moke« dobro premešajo. Dodajte še 3 žlice pšenične moke in premešajte.

V posodo ubijte jajce in ga dobro razžvrkljajte. Dodajte vaniljevo esenco in mleko ter sladkor in premešajte. V maso umešajte še moko in ščepec soli. Dobro premešajte, da dobite gostejšo zmes.

Ponev za palačinke zares dobro segrejte. Na razbeljeno dajte malo masla in nanj zajemalko mase, da dobite debelejšo palačinko. Po dveh minutah oziroma ko se začnejo delati mehurčki, palačinko previdno obrnite in popecite še na drugi strani. Palačinke bodo debelejše od navadnih.

Mase je dovolj za tri debelejše palačinke. Pečene in malenkost ohlajene namažite s poljubnim namazom – čokoladnim namazom in/ali z arašidovim maslom, nanje položite olupljene banane in palačinke previdno zavijte. Z nožem posamezne palačinke narežite na majhne okrogle rolice in jih položite na krožnik. Krožnik dodatno okrasite še s svežim sadjem ter zabavno in okusno sladice le še postrezite.