Z leti spremljanj Lindsey Vonn na njenem najuspešnejšem prizorišču svetovnega pokala v Lake Louisu, dobi človek občutek, da je za novo zmago dovolj že dejstvo, da se Američanka pojavi na startu. Letošnje tri zmage v treh dneh so bile znova izjemno prepričljive. Prve tekme v hitrih disciplinah so namreč pokazale, da je z odsotnostjo Tine Maze in Anne Fenninger konkurenca pri vrhu precej slabša kot v minulih sezonah, kar Američanka s pridom izkorišča. Skupaj je na prizorišču v kanadski zvezni državi Alberta dosegla že 14 smukaških in štiri superveleslalomske. Včeraj je že 70. stopila na najvišjo stopničko zmagovalnega odra, potem ko je po letih 2011 in 2012 še tretjič v karieri v treh dneh dosegla po tri zmage. Šved Ingemar Stenmark kot najboljši alpski smučar vseh časov je dosegel 16 zmag več.

Aleš Brezavšček napoveduje vse boljše uvrstitve

Ilka Štuhec je v Kanadi stopnjevala svoje dosežke. Na prvem smuku je bila 26., na drugem 23., včeraj na superveleslalomu pa 19. V Severno Ameriko se je sicer odpravila z višjimi apetiti, a bo skušala Mariborčanka svoje uvrstitve nadgraditi na naslednjih prizoriščih. Naslednjo priložnost bo imela prihodnji konec tedna na smuku v Val d'Iseru, saj se ta konec tedna svetovni pokal nadaljuje v Areju na Švedskem, kjer bosta novi preizkušnji v tehničnih disciplinah. Slabša je bila Vanja Brodnik. V zadnjih štirih sezonah je na kanadskem prizorišču startala na osmih smukih, po vrsti pa je bila 40., 37., 57., 53., 49., 43. ter letos 35. in 37. Še nekoliko slabše ji je šlo v Lake Louisu na štirih dosedanjih superveleslalomih, na katerih je zasedla 48., 43., 49. ter včeraj 47. mesto.

»Ilka je v zgornjem delu proge smučala vrhunsko, saj ni veliko zaostala za Lindsey Vonn. Največ časa je izgubila v kombinaciji zavojev srednjega dela proge, tako da ni odnesla veliko hitrosti naprej. Mislim, da prihaja v pravo formo, da lahko od nje pričakujemo vse boljše rezultate,« napoveduje Aleš Brezavšček, trener slovenske reprezentance v hitrih disciplinah. Omeniti kaže prvi start Mikaele Shiffrin v hitrih disciplinah. Američanka je zasedla 15. mesto, skupno vodstvo v svetovnem pokalu pa je prepustila Vonnovi.

Hirscher pokazal šampionski obraz

Da je Martin Čater v življenjski formi, je potrdil v petek, ko je dobil superveleslalom severnoameriškega pokala v Cooper Mountainu. Dan kasneje je v Beaver Creeku reševal slovensko čast s startno številko 54, s katero se je uvrstil na 18. mesto ter dosegel najboljšo slovensko alpsko smučarsko uvrstitev minulega konca tedna. Klemen Kosi in Boštjan Kline sta bila prepočasna za uvrstitev med najboljših 30. Drugi superveleslalom sezone je bil na meji regularnega. Zaradi močnega sneženja so organizatorji spustili start, kar je s prvo zmago v karieri v hitrih disciplinah izkoristil Marcel Hirscher. Avstrijec je bil izjemno motiviran, saj je težko spremljal tri zaporedne zmage v hitrih disciplinah Aksla Lunda Svindala. Da je bil superveleslalom po okusu veleslalomistov, je z drugim mestom dokazal Ted Ligety. Domačo čast je s tretjim mestom rešil Američan Andrew Weibrecht.

Kot se za šampione spodobi, je Hirscher včeraj v Beaver Creeku zmagal še na veleslalomu, svoji paradni disciplini (na zmagovalni oder sta se uvrstila še Francoz Victor Muffat - Jeandet in Norvežan Henrik Kristoffersen). Žan Kranjec se je sicer s 27. časom uvrstil na drugo progo, na kateri pa je naredil napako in odstopil, ter na drugem veleslalomu sezone še drugič ostal brez točk svetovnega pokala. Pozitivna stvar pri smučanju Kranjca je bila, da je na drugi progi napadel in ni branil uvrstitve.

Moški del svetovnega pokala se bo konec tedna z dvema tehničnima disciplinama nadaljeval v Val d'Iseru.