Ministrstvo za kulturo želi ustanoviti slovenski kulturni center v Berlinu, ki bo po dunajski Skici (Slovenski kulturno-informacijski center) drugo tovrstno slovensko središče v mednarodnem prostoru. Pri ustanavljanju ministrstvo sledi nacionalnemu programu za kulturo 2014–2017, katerega cilj je med drugim večja prepoznavnost Slovenije in slovenske kulture v svetu, eden od predvidenih načinov pa je tudi »vzpostavitev kulturnih atašejev ali vsaj skrb za ustrezno kulturno opremljenost diplomatskih predstavnikov«. Nacionalni program ustanavljanja novih centrov ne predvideva.

Kako bodo torej finančno izpeljali berlinski center, če pa proračunskih sredstev primanjkuje celo za mnoge redne dejavnosti, nam z ministrstva eksplicitno niso odgovorili. Prav tako nismo dobili pojasnil, koliko sredstev na leto bo center potreboval in kdo vse ga bo financiral. Sicer pa je o novem kulturnem centru v vladi že potekala razprava in naj bi se še nadaljevala. »Člani vlade so predlogu načeloma naklonjeni, iščemo pa še rešitve za zagotovitev stalnega vira financiranja centra,« pravijo na ministrstvu.

Berlin, strateško mesto

Ministrstvo za kulturo se je za ustanovitev še enega kulturnega centra odločilo, ker je kljub številnim naporom še vedno premalo učinkov v obliki prepoznavnosti države, še zlasti tam, kjer ustrezna javna podoba države ugodno vpliva na politično in gospodarsko sodelovanje. Prav zato ustanavljanje centra v Nemčiji, najpomembnejši slovenski zunanjetrgovinski partnerici, četudi za sodelovanje na področju kulture na ministrstvu pravijo, da je že dobro in vsestransko razvito.

Na ministrstvu trdijo, da je v ustvarjalnih in gospodarskih krogih Berlina čutiti močno zanimanje za predstavitev slovenskega oblikovanja in dovzetnost za širjenje trga na področju kulturnega in kreativnega sektorja. V Berlinu, ki gosti festival Berlinale, evropski filmski trg in Evropsko filmsko akademijo, bi bilo mogoče organizirati retrospektive slovenskega filma. Želijo tudi, da bi Berlin postal nepogrešljiv člen pri organiziranju vseh večjih koncertnih turnej slovenskih glasbenih umetnikov in pogostejši gostitelj slovenskih gledaliških in baletnih predstav.

Sinergija s Frankfurtom in Dunajem

Berlinski center bo tako že drugi v nemško govorečem prostoru, a na ministrstvu pravijo, da bi lahko prav zaradi podobnosti kulturnega prostora izkoristil izkušnje, poznanstva in stike, ki jih je že vzpostavilo dunajsko središče. Črpali bodo iz skupnega nabora v nemščino prevedenih publikacij, s čimer si bodo zmanjšali nekatere stroške.

Dodaten razlog za ustanavljanje centra je kandidatura Slovenije za glavno gostjo na mednarodnem frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2020 ali 2021. S tem povezane promocijske aktivnosti že potekajo, izvaja jih Javna agencija za knjigo, ki je 50.000 evrov iz tega naslova letos namenila prevodom v nemški in angleški jezik. Enak znesek so porabili za izvedbo projekta Slovenija v fokusu berlinskega literarnega festivala Stadt Land Buch, gostovanje nemških novinarjev in urednikov v Sloveniji ter izdelavo elaborata, ki so ga oddali vodstvu frankfurtskega sejma. Ministrstvo za kulturo je za priprave na frankfurtski projekt agenciji za prihodnji dve leti zagotovilo po 300.000 evrov.

O vodstvu še ne razmišljajo

Sedež in poslovni prostori slovenskega kulturnega centra v Berlinu bodo predvidoma na tamkajšnjem veleposlaništvu Slovenije. Po vzoru dunajskega bo sodil pod ministrstvo za zunanje zadeve, vodja centra bo imel diplomatski status in bo odgovarjal za izvedbo programa.

Medtem so neuradno že zakrožila nekatera imena bodočega »kulturnega atašeja«, med najverjetnejšimi se omenja Gregor Jagodič. Jagodič je bil pred volitvami zaposlen na Univerzi v Ljubljani, a jo je moral zapustiti, ker je istočasno sodeloval v Cerarjevi predvolilni kampanji. Cerar ga je nato imenoval za svojega svetovalca za področje kulture, lani pa se je »proslavil« z vmešavanjem v koncept državne proslave. Nedavno je kabinet zapustil, delo pa našel v službi za mednarodno sodelovanje ministrstva za kulturo. Na vprašanje, ali je on izbrani kandidat za Berlin, je Jagodič povedal, da ne more odgovoriti, ker center ni ustanovljen in o tem nima informacij. »O imenih še nismo razmišljali, čas za to bo, če in ko bo sprejet sklep vlade o ustanovitvi centra v Berlinu,« pravijo na ministrstvu.