Škodljive snovi v čistilnih sredstvih

Biocidi je skupno ime za vrsto pesticidov v sredstvih za čiščenje. Ti so v splošnem znani kot zdravju škodljivi; polemike o ekološko pridelani hrani se dotikajo predvsem sporne uporabe pesticidov za zatiranje škodljivcev pri pridelavi. Druga vrsta škodljivih snovi v čistilih, ki se skrivajo pod imenom ftalati, škoduje jetrom in moškim reproduktivnim organom. Tretja vrsta so tako imenovani tensidi, mehčalci perila, ki s svojo agresivnostjo ne mehčajo le oblačil, temveč tudi našo kožo. V čistilih za pomivanje posode je prav tako nahaja umetnih snovi, ki jih kljub skrbnemu spiranju precej ostane na površini posode, kasneje pa jih zaužijemo s hrano, ki jo postrežemo v tej posodi.

Prvi znak, da čistilo vsebuje umetne snovi, je zagotovo močan vonj, ki ga lahko zaznamo takoj po odprtju embalaže. Nekaterim ljudem je sicer prijeten in dišeč, zdravju koristen pa zagotovo ni. Zato je bolje, da se izogibamo močno odišavljenim sredstvom za pranje perila in raje uporabimo parfum, po možnosti na osnovi naravnih sestavin.

Kaj je zares biološko?

Pogosto na embalaži zasledimo napis, da je čistilo 95-odstotno biološko razgradljivo; uporaba takšnega čistila je zagotovo koristnejša za zdravje kot popolnoma umetna čistila. Vedno pogosteje pa lahko naletimo tudi na čistila, ki jih odlikujejo sestavine ekološke pridelave. Ta so koristna tako za naše zdravje kot tudi za okolje. Le pomislite, kaj se zgodi z vsemi kemičnimi snovmi, ki po odtoku potujejo v skupno zbirališče za odpadne vode. Razgradijo se zagotovo ne, vemo pa, da škodljivo vplivajo na ekosistem okolja, v katerega zaidejo.

V nasprotju z njimi najdemo vse več ekoloških izdelkov za čiščenje (previdnost ni odveč pri deklaracijah, ki izdelek označujejo za naraven; po navadi je v teh zgolj manjši del škodljivih snovi). Na deklaracijah ekoloških čistil je običajno zapisano, da vsebujejo beli kis, različna rastlinska olja (kokosovo, repično, palmovo), rastlinski alkohol, eterična olja in izvlečke različnih rastlin.

Vsestranska soda bikarbona

Vse pogosteje slišimo o čiščenju s preprostimi in neškodljivimi sestavinami, ki jih najdemo v vsaki kuhinji. Za čiščenje preprog po preprogi potresite nekaj sode bikarbone, pustite jo delovati deset minut, nato pa s sesalnikom očistite preprogo. Soda bikarbona veže nase umazanijo, zato bo preproga očiščena popolnoma naravno. Zaradi te lastnosti si lahko iz sode lahko izdelate tudi naravni osvežilec zraka. V zaprto posodico z nekajkrat preluknjanim pokrovom natresete sodo bikarbono, dodate nekaj kapljic naravnega eteričnega olja (na primer sivkinega) in jo postavite v prostor.

Za čiščenje stekel na naraven način uporabite beli kis; mešanica v razmerju dveh zamaškov kisa in skodelice vode je odlična rešitev za brezhibno čista stekla. Pri tem je priporočljivo uporabljati krpo iz mikrovlaken. Mešanica sode bikarbone in belega kisa odlično deluje pri odstranjevanju vodnega kamna. Z nekoliko segreto gobo nanesite pripravljeno mešanico na ploščice v kopalnici, pustite delovati nekaj minut, nato pa s krtačko za zobe odstranite vodni kamen, ki se je nabral v špranjah med ploščicami.

Beli kis uniči viruse in bakterije

Mešanica čajne žličke sode bikarbone, četrt skodelice belega kisa in tri četrtine skodelice tople vode predstavlja vsestransko čistilo v razpršilki. Kis vsebuje kislino, ki uniči viruse in bakterije, soda pa jih odstrani. Naravno čistilo za zaslone dobimo, če zmešamo četrt skodelice kisa, prav toliko etanola in dve skodelici vode. Z razpršilko nanesemo majhno količino mešanice na zaslon ter ga očistimo s krpo iz mikrovlaken. Z belim kisom lahko učinkovito očistimo tudi nerjaveče kovinske dele kuhinjskih aparatov.

Prav tako lahko z njim očistimo mikrovalovno pečico, in sicer tako, da žličko belega kisa dodamo v skodelico vode in jo v mikrovalovki segrevamo pet minut. Nato s kuhinjsko krpo preprosto obrišemo umazanijo, ki se je nabrala v njej. Tudi pomivanje posode s kisom je nadvse preprosta alternativa umetnim čistilom. V korito, napolnjeno z vodo, dodamo pol skodelice kisa, vanj zložimo umazano posodo in z gobico odstranimo umazanijo. Nato posodo dobro splaknemo s toplo vodo.

Naravnim čistilom pustimo čas, da delujejo

Alternativa umetnim čistilom je vsem dostopna in preprosta. Zanjo se je potrebno le odločiti. Dobro je imeti tudi v mislih, da je naravnim čistilom vendarle treba pustiti nekaj časa, da opravijo z umazanijo, saj ne vsebujejo agresivnih učinkovin, zaradi katerih umetna čistila obljubljajo takojšen učinek. In vendarle ravno te agresivne snovi povzročijo precej nevšečnosti, tako za človekovo zdravje kot tudi za okolje, zato je bolje malenkost počakati, morda medtem kaj prebrati ali posedeti na kavici s prijateljico, ter nato odstraniti to, kar ne spada v naš dom.

Vir: www.wellneo.si