Kakšen vpliv ima dejstvo, da že imate eno kolajno?

Velik, saj je precejšnja razlika, če imaš pred drugo tekmo na prvenstvu eno kolajno že v žepu. Pripravljen sem enako, toda bolj sem sproščen in samozavesten. Zdaj nimam več bremena, da moram priti do kolajne. V finalu bom sicer imel nekaj treme, tudi plavati bom moral bolj zagnano, toda vse bo lažje.

Prvič ste ugnali Britanca Adama Peatyja, ki bo glavni favorit za olimpijsko zlato na 100 prsno.

To mi pomeni ogromno, saj je bil dolgo časa nepremagan. Malce sem že dvomil, da ga lahko prehitim. Mislil sem si, da nimam možnosti, češ da je predober. Toda če plava malce slabše in če skoči v vodo malce prepočasi, potem je ranljiv. Vesel sem, da sem ga končno premagal prav v tej olimpijski sezoni. Za samozavest je to zelo dobra novica. Ugnal sem ga ob pravem času.

Kaj dosežki v kratkih bazenih povedo o razmerju moči za olimpijske bazene?

Zdaj vsa svetovna konkurenca plava v kratkih in olimpijskih bazenih. Eni so boljši v plavanju, drugi na obratih, zato niso vsi enako dobri v obeh bazenih. V vsakem primeru je koristno, da tekmuješ na krajših in olimpijskih razdaljah. Tekma je vedno pomembna, saj je konkurenca povsod ista. Prav tako je koristno, da sem ugnal Peatyja, čeprav v kratkih bazenih.

V vaših načrtih je bilo tudi plavanje na 200 prsno, toda v Izraelu na tej razdalji ne boste nastopili.

Ker je bilo 200 prsno na sporedu že drugi dan, torej pred 100 prsno, smo se odločili, da bomo to disciplino izpustili. Če bi bilo 200 prsno na sporedu kasneje, bi plaval. Na pripravljalnih tekmah pa bom plaval tudi na 200 prsno.

V kakšni pripravljenosti ste na 100 prsno v olimpijskih bazenih?

V velikem bazenu nisem tekmoval že od svetovnega prvenstva v Kazanu. Naslednjič bom v velikem bazenu spet plaval na mitingu v Mariboru, ko bom potreboval še nekaj časa, da se privadim na daljše razdalje. Ritem najdeš nekje v dveh tednih. Treniram sicer ves čas v velikih bazenih, le pred tem evropskim prvenstvom sem več plaval tudi v kratkih.

Boste konec decembra odšli na priprave v Združene države Amerike?

Šel bom, toda zaradi osebnih zadev, da uredim status zelene karte. V Ameriki bom le nekaj dni.

Kaj morate urediti?

Dati moram prstne odtise, da bom lahko podaljšal zeleno karto. Ko jo enkrat imaš, moraš biti v ZDA več kot šest mesecev na leto, kar meni zaradi plavalnih obveznosti ne uspe. Ostale papirje sem lahko uredil, toda prstne odtise moram dati v ZDA.

Še vedno sodelujete s športnim psihologom?

Vsak teden se pogovarjava. Všeč mi je, da se lahko o psihičnih dejavnikih, ki jih opazim pri svojem plavanju, pogovarjam s profesionalcem. Vseskozi iščem stvari, ki jih lahko izboljšam. Pri sprintu je namreč pomembno, da sem stabilen in verjamem vase.

Čutite kakšno spremembo?

Bolj sem samozavesten. S psihologom se lahko pogovarjam tudi o stvareh, ki se jih ne morem s trenerjem ali ženo. Včasih sem te stvari zadržal zase, zdaj pa jih delim s psihologom.