Skozi šipo male zdelane črne limuzine avtošole pa tudi prek osebnih avtorjevih zgodb in prstnih potovanj po zemljevidih se polagoma odstira vzdušje enega največjih mest na svetu. Goldmana včasih prevzema edinstvenost ekosistema Ciudada de Mexica, pogosto pa se je nemogoče ogniti njegovi robustnosti. Mestoma sili v ospredje občutek, da je pisec v velemestu povsem izgubljen in brezciljno tava po njegovih ulicah, saj so določeni pasusi polni brezglavega preskakovanja v maniri urejenega kaosa, spet drugje se opisom posveti izjemno pedantno, tu in tam celo prepodrobno. Njegovemu načinu pripovedovanja ni vselej lahko slediti, kajti bralec lahko kaj kmalu izgubi orientacijo znotraj uličnega labirinta mehiške prestolnice, kasneje pa tudi med presnavljanjem zapisov o tamkajšnjem kompleksno urejenem družbenem in političnem sistemu. Intimna izpoved se namreč postopoma prekucne v analizo mehiške okrutne realnosti.

Skozi osebne zgodbe in statistične podatke se tako razkriva podlost tamkajšnje skorumpirane in zastraševalne politike, na čelu katere je sam mehiški predsednik. Distrito Federal je sprva sicer opisan kot mehurček, ki je zaradi političnih, ekonomskih in drugih razlogov varen pred nesrečo preostale Mehike, a z dramatično ugrabitvijo skupine mladih tudi dotlej neprepustna membrana poči. Avtor prek tega primera, ki ga preučuje s kirurško natančnostjo, lupi gnile plasti družbe in na tak način piše neke vrste epitaf Ciudadu de Mexicu.

Pogosto preklapljanje med temami Goldman pospremi s prehajanjem med različnimi jezikovnimi registri. Od začetka je jezik slikovit, nabrekel, včasih tudi poetičen, kasneje pa vse bolj služi podajanju informacij in zato zveni žurnalistično. S tem tudi potopisni naboj, ki svojo moč pogosto črpa iz intertekstualnosti, polagoma peša in svoj prostor prepusti mešanici poročil, komentarjev, analiz in dnevniških zapisov, za katerimi pa vseskozi tiči empatija. Tako ima bralec občutek, da v enem delu dobi komplet dveh knjig. Prva ga vabi, naj se poda po kulturno barviti Mehiki, druga mu nažene strah v kosti in povsem zaduši to željo.