Po tem, ko smo poročali, da voditelja Manca Košir in David Urankar v prihodnjih tednih ne smeta voditi oddaj na Televiziji Slovenija, ker sta se vključila v referendumsko kampa njo o pravicah istospolnih oseb, je podobna kazen doletela tudi Pavleta Ravnohriba, voditelja legendarne oddaje Male sive celice. A milejša. Medtem ko oddaje Čas za Manco ne bo na sporedu tri tedne, bo javna televizija »zgolj« oddajo Male sive celice, ki bi morala biti na sporedu v soboto, 19. decembra, torej v času volilnega molka in bi se snemala v času referendumske kampanje, nadomestila z oddajo iz arhiva.

»Hvala, na svidenje, hvala«

»Televizija Slovenija bo predvajala obe oddaji Male sive celice (danes in čez teden dni, op. p.), ki sta bili posneti že pred začetkom referendumske kampanje,« pojasnjujejo na Kolodvorski, kjer naj bi ista merila obveljala tudi za oddajo Avtomobilnost, ki jo je Urankar v četrtek še vodil. Omenjena oddaja bo sicer v prihodnjih dveh tednih ostala na sporedu, vendar brez »kaznovanega« Urankarja. Pri izrekanju tovrstnih ukrepov pa ima vodstvo javne televizije kljub temu dvojna merila, saj je umaknilo sredino oddajo Čas za Manco, ki je bila po naših informacijah posneta že 6. novembra, torej bistveno pred začetkom kampanje, ki se je uradno začela 19. novembra. O tem smo se želeli pogovoriti z direktorico TVS Ljerko Bizilj, vendar se na naš telefonski klic ni odzvala.

Sicer pa je Pavle Ravnohrib svoj prepoznavni glas »prodal« avtorjem videospota Slovenija je PROTI. Kdo je naročnik spota, s katerim se širi tudi nestrpnost do istospolno usmerjenih, nam ni uspelo izvedeti. »Nočemo, da iz naših otrok delajo brezspolne spačke in jim v naših vrtcih pripovedujejo zgodbice o dveh bradatih princesah,« lahko med drugim preberemo v opisu spota, ki naj bi bil zaradi kršenja avtorskih pravic uporabljene glasbene podlage sprva umaknjen z Youtubea, vendar se je nato spet pojavil. Ob tem pa je zanimivo, da so pod njim izginili tudi nekateri komentarji oziroma je bilo komentiranje pod njim onemogočeno. »V čast bi nam bilo, če bi se lahko podpisali pod tako odličen video. Žal se ne moremo, ker ga nismo naredili,« na vprašanje, ali so pripravili omenjeni oglas, odgovarjajo v koaliciji Za otroke gre. »Hvala, na svidenje, hvala,« pa nam je po tem, ko se je oglasil na telefon, odgovoril Ravnohrib.

Bo ukrepal inšpektorat?

Ker nastopata v produkcijsko kakovostnem spotu tudi otroka, se številni sprašujejo, ali ne gre v tem primeru za zlorabo otrok v politične namene. A so nam iz inšpektorata za notranje zadeve, ki je pristojen za nadzor nad izvajanjem določb zakona o volilni in referendumski kampanji, sporočili, da tovrstno presojanje ni v njihovi pristojnosti: »Inšpektorat konkretne prijave v predmetni zadevi ni prejel, je pa z dogodkom seznanjen. Celotno zadevo bo preučil in v primeru dejansko ugotovljenih kršitev izvedel ustrezne ukrepe.« V skladu z zakonom mora biti namreč v sporočilih, ki vsebujejo oglaševalske vsebine za volilno kampanjo, naveden naročnik vsebine, česar pa v omenjenem videospotu niso storili. Če naročnik vsebine ni naveden, je za organizatorja kampanje določena globa od 700 do 2500 evrov, za odgovorno osebo organizatorja pa od 150 do 400 evrov. Na vprašanje, kdo je torej naročnik videoposnetka, bodo inšpektorji odgovore verjetno najlažje dobili pri Ravnohribu.

Iz Slovenske oglaševalske zbornice (SOZ) so nam sporočili, da se o vsebini v skladu z določili kodeksa ne morejo izrekati, saj niso pristojni za presojanje političnega oglaševanja: »Opozarjamo pa, da v primeru, da video razumemo prav in je del volilne kampanje, pogrešamo navedbo naročnika/oglaševalca, ki bi zagotovila, da je oglaševanje jasno in nedvoumno prepoznavno kot tako.«