»Ne drži, nihče ni bil suspendiran, ker sodeluje v referendumski kampanji,« so se na naša vprašanja, ali je Radiotelevizija Slovenija (RTVS) suspendirala dva svoja sodelavca, ker naj bi bila vpeta v kampanjo pred tokratnim referendumom, odzvali na Kolodvorski. A so v nadaljevanju odgovora vendarle priznali, da so zaradi vpletenosti v kampanjo izrekli »sankciji« zoper svoja sodelavca.

Hitra odločitev po ponedeljkovem dogodku

Voditelja Manca Košir in David Urankar v času kampanje tako ne bosta vodila oddaj Čas za Manco in Dobro jutro. Kot je razvidno iz sporeda Televizije Slovenija, je oddaja Čas za Manco do 20. decembra tudi umaknjena iz programske sheme javne televizije. V primeru četrtkove oddaje Avtomobilnost, ki jo vodi Urankar, pa to naj ne bi veljalo.

Da bi lahko vnaprej posneto oddajo že ta teden umaknili s sporeda, je Koširjeva izvedela v ponedeljek, ko je tudi nastopila na novinarski konferenci v okviru kampanje Čas je ZA. »Ni šlo za noben vnaprejšnji dogovor, za končno odločitev sem izvedela na sredinem sestanku. Spoštujem njihovo odločitev, ker imajo do tega pravico. Oddajo so samo prestavili, niso mi je vzeli,« nam je včeraj povedala Koširjeva. Kot so nam sporočili z RTVS, so namreč pravila o pojavljanju njihovih sodelavcev zapisana v Poklicnih merilih in načelih novinarske etike v programih RTV Slovenija. V dokumentu med drugim piše, da novinarji in sodelavci RTVS, ki bodo kakor koli sodelovali v volilni kampanji, v času volilne kampanje ne smejo voditi in urejati oddaj ali pripravljati avtorskih prispevkov in da kakršno koli odstopanje delavca RTV Slovenija od navedenih omejitev povzroči njegov takojšnji suspenz. »Slednje ne pomeni, da oba voditelja ne bosta delala in pripravljala oddaj za naprej, kar pomeni, da nista suspendirana, le v času kampanje ne bosta nastopala kot voditelja,« pojasnjujejo na Kolodvorski. Koširjeva nam je sicer dejala, da bi se v kampanjo najverjetneje vključila tudi, če bi omenjena pravila poznala.

RTVS zaradi viktorjev pred tremi leti opomin

Sicer je bila RTVS na nenavaden način vpeta tudi v referendumsko kampanjo o družinskem zakoniku pred dobrimi tremi leti. Vodstvo največje medijske hiše v državi je tedaj začasno onemogočilo dostop do posnetkov oddaje Viktorji 2012 (ponovitev ni bila sporedu, posnetek pa je bil umaknjen s spletne strani), v kateri so nastopajoči s humorjem komentirali in parodirali aktualne politične teme, tudi dileme, ki so se odpirale pred glasovanjem o družinskem zakoniku. Po mnenju vodstva RTVS so s tem kršili pravila referendumske kampanje, takšno odločitev pa so sprejeli generalni direktor RTVS Marko Filli, takratni televizijski direktor Janez Lombergar in odgovorni urednik razvedrilnega programa Vanja Vardjan. »Vodstvo RTV Slovenija svoje odločitve prilagaja dnevnemu družbenopolitičnemu vzdušju. Sporoča, da je (samo)cenzura še vedno del slovenskih medijev. Žal,« se je tedaj glasil odziv novinarskih aktivov z RTVS.

Inšpektorat za notranje zadeve je kasneje RTVS in Filliju zaradi kršenja referendumskih pravil in zakona izrekel opomin.