Pretekli teden je zvezdnik ragbijske reprezentance Nove Zelandije Sonny Bill Williams ponovno postal glavna zvezda svetovnih medijev. Tokrat ne zaradi tega, ker je svojo medaljo svetovnega prvaka dal mlademu oboževalcu, kar se je zgodilo po finalu svetovnega prvenstva pred dobrim mesecem dni. Ne, tokrat je bil glavna zvezda opravljivih časopisov, ker je na svojem profilu na twitterju objavil fotografijo med izvajanjem terapije hidžama, puščanja krvi, ki je menda odlično za razstrupljanje telesa.

Puščanje krvi tudi v naši bližini

Pri tem ne gre za nov modni izum, temveč za tradicionalno arabsko tehniko puščanja krvi, ki naj bi zdravila tako rekoč vse razen smrti, čeprav se večinoma uporablja preventivno. Pri postopku hidžama se v kožo na hrbtu naredijo majhne zareze, nato pa se z vakuumskimi posodicami izsesa kri. Tehnika temelji na domnevi, da je kri pod kožo polna toksinov, ki lahko povzročajo bolezni. Če se ti strupi odstranijo, izboljšamo zdravje. Metodo, ki jo je hvalil prerok Mohamed, so prakticirali tako slavni evropski zdravniki, kot sta Galen in Paracelsus, pa tudi sveta Hildegarda. Pravzaprav so se v vsej zgodovini medicine na različnih koncih sveta od Kitajske do Južne Amerike pojavljale podobne metode puščanja krvi.

Danes so mnenja o tej metodi različna. Tudi pod objavo fotografije slavnega ragbijaša je bilo veliko zapisov kritikov in zagovornikov te metode. Kritiki trdijo, da metoda nima nobenih učinkov razen tega, da ima pacient na hrbtu brazgotine. Zagovorniki pa pravijo, da se s hidžamo dejansko spremeni krvna slika in da bi jo morali uporabljati kot komplementarno medicinsko metodo.

V krajih okoli nas je metoda razširjena v Bosni. Najbolj znani terapevt hidžame je Merim Omerhodžić, sicer nevrokirurg, ki je certifikat za zdravilca s hidžamo dobil v Savdski Arabiji. Omerhodžić, ki je zaposlen v sarajevskem kliničnem centru, na svoji strani opozarja, da lahko hidžamo izvaja le zdravnik, saj sodi med majhne kirurške postopke.

Demi Moore prisega na pijavke

Hidžama še zdaleč ni edina krvava metoda detoksikacije in pomlajevanja, ki je v zadnjem času postala modna med zvezdniki. Ne boste verjeli – med priljubljenimi postopki za razstrupljanje in pomlajevanje je tudi pomlajevanje s pijavkami, še ena starodavna tehnika, ki so jo v Evropi kot glavno tehniko zdravljenja uporabljali v srednjem veku.

Največja ljubiteljica pijavk je Demi Moore, ki je že pred leti v šovu Davida Lettermana priznala, da se rada predaja pijavkam, ker naj bi jo to osvežilo in pomladilo. »Pijavke imajo encime, ki jih prenesejo v vašo kri. Zaradi teh encimov nekaj časa krvavite, to pa vaše telo očisti strupov,« je razlagala igralka. Na dvourne terapije s pijavkami hodi v Avstralijo ali v Evropo, poleg tega, da ji pijavke pijejo kri, pa si njihove izločke, predvsem slino, pomešano s krvjo, nanese na obraz. To naj bi izjemno pomladilo kožo na obrazu.

Vampirski lifting Kate Moss

Poleg izsesavanja krvi je priljubljeno tudi vbrizgavanje krvi. Pred dobrim mesecem je slavna manekenka Kate Moss skupaj z novim ljubimcem Nikolajem Von Bismarckom odpotovala na svojo najljubšo lepotilno kliniko LifeCo v turškem Bodrumu. Kate je bila tam sama že poleti, a tedaj so bila poročila o njenem obisku polna zgodb o pijančevanju. Tokrat pa o vampirskem tretmaju, ki sta si ga privoščila 41-letna manekenka in njen precej mlajši ljubimec. Klinika na svoji spletni strani ponuja »trajne postopke pomlajevanja« in vrsto postopkov detoksikacije. Med njimi je najbolj priljubljen vampirski tretma, ki naj bi imel izjemne pomlajevalne učinke. Seveda, saj je precej krvav.

Uradno se imenuje PRP. V postopku pacientu najprej vzamejo kri, jo obdelajo, nato pa z injekcijami vbrizgajo s trombociti bogato krvno plazmo v kožo na obrazu. Postopek stane okoli 600 evrov in naj bi kožo pomladil in regeneriral, priporočajo pa, da bi se ponovil vsaj štirikrat v štirih tednih, nato pa vsako leto enkrat.

Krvava Kim Kardashian

Vampirski tretma je popularizirala Kim Kardashian. Pred dvema letoma je v enem od svojih resničnostnih šovov odšla na ta postopek na kliniko v Miamiju in seveda objavila fotografije svojega krvavega obraza. To je v hipu postala najpopularnejša metoda pomlajevanja od Miamija do Londona. Pravzaprav je metoda poznana že najmanj dvajset let, a so jo večinoma uporabljali pri zdravljenju opeklin in za regeneracijo športnih poškodb. Zelo priljubljena je pri teniškem igralcu Rafaelu Nadalu. Leta 2010, ko so bile priljubljene vampirske sage, jo je zdravnik Charles Runels iz Alabame prvič uporabil kot tehniko pomlajevanja obraza in jo registriral kot vampirski obrazni lifting. A šele Kim Kardashian je tehniko spremenila v prvovrstni tretma zvezdnikov.

Med zvezniki, ki so si ga privoščili, sta tudi manekenka Bar Refaeli in celo igralec Rupert Everett. Britanskega igralca, ki živi v Hollywoodu, sicer občudujejo prav zato, ker je njegova koža za 55-letnega moškega neverjetno gladka. Kot je dejal za Daily Mail, je navdušen nad vampirskim pomlajevalnim postopkom. »Najbolj si želim, da bi nekdo z mojo krvno skupino ves dan tekel v gorah, nato pa mi poslal svojo kri, ki bi si jo vbrizgal v obraz,« si je zaželel.

A to je res le želja. Kljub temu da je denimo v Ameriki zelo razširjeno darovanje oziroma prodaja krvne plazme, pa za vampirski tretma ne uporabljajo darovane plazme, temveč le plazmo iz odvzete krvi pacienta. Ne nazadnje gre za zvezdnike in bogataše, tako da bi bilo zelo nerodno, če bi bila vbrizgana plazma okužena.

Toda vbrizgavanje krvne plazme v obraz ni nič v primerjavi s postopkom, na katerega prisega Jennifer Lopez. Ta sicer ne vsebuje krvi, temveč placento, posteljico, v kateri raste zarodek. Res bi bilo malo krvavo, če bi si Jenifer Lopez na obraz dajala placento, pridobljeno neposredno po rojstvu, zato so v pomlajevalnih klinikah iznašli manj krvav postopek: na obraz nanesejo prah iz zamrznjene placente. Pri tem ni nujno, da gre za človeško posteljico. Enake pomlajevalne učinke naj bi imela tudi placenta prašičev, ovc in koz.