Na Ekonomsko-poslovno fakulteto Univerze v Mariboru so tisti, ki so včeraj dopoldne nameravali prisluhniti predavanju z naslovom Generiranje in vrednotenje podjetniških priložnosti – primerjava dinamičnega in notranjega podjetništva, prišli zaman. Preizkusni nastop dvojnega doktorja Rika Novaka, kandidata za imenovanje v naziv visokošolskega učitelja, je odpadel.

V torek smo v Dnevniku objavili članek Preizkusno predavanje domnevnega prodajalca diplom na EPF, v katerem smo poročali, da se na mariborski univerzi nadaljuje habilitacijski postopek, s katerim si 33-letni Novak prizadeva pridobiti naziv docenta. Njegova ambicija je kontroverzna zato, ker je moral Novak leta 2007 zapustiti EPF. Časnik Finance je pred tem razkril poslovne prakse spletne strani www.moja-diploma.si, ki je ponujala pisanje seminarskih nalog, diplom in magisterijev. Lastnik spletne domene je bil Riko Novak, takrat študent EPF in demonstrator vaj pri predmetu Izvedbeni menedžment.

Letos je Novak na Univerzi v Mariboru sprožil postopek za imenovanje v naziv visokošolskega učitelja. Tajnik univerze Teodor Lorenčič mu je pri tem omogočil ugodnost, da je postopek potekal brezplačno, pri čemer se je skliceval na 353. člen statuta Univerze v Mariboru. Ta člen določa, da se osebam, ki niso v delovnem razmerju z univerzo, lahko oprosti plačilo stroškov postopka, če je njihova habilitacija nujno potrebna za izvedbo študijskega procesa.

Katera fakulteta je nujno potrebovala Novaka?

Vodstvo univerze smo vprašali, na kateri fakulteti nujno potrebujejo Novaka za izvedbo študijskega procesa. »Novak ne bo na nobeni fakulteti izvajal študijskega procesa,« se je glasil izmikajoč odgovor rektorata. Novak je namreč na dan objave članka poslal elektronsko sporočilo, v katerem je pristojne na univerzi prosil, naj zaradi osebnih razlogov ustavijo postopek njegove izvolitve v naziv, in ob tem preklical tudi svojo udeležbo na predavanju.

Na EPF so že večkrat izrazili dvom o tem, da je sprejemljivo imenovati Novaka v naziv docenta, še posebej če se upošteva moralno-etični vidik. V rektoratu univerze so Dnevniku v zvezi s temi dvomi pojasnili, da lahko prošnjo za izvolitev v naziv visokošolskega učitelja vloži kdor koli, izpolnjevanje pogojev za izvolitev pa se ugotavlja med postopkom habilitacije.

Rektorat pod vodstvom Igorja Tičarja je v preteklosti večkrat poudaril, da univerza nima pravnih varovalk za preprečitev izvolitve v naziv oseb, ki so v svojem preteklem delovanju izkazale nepoštene akademske prakse. Te varovalke naj bi zagotovil univerzitetni etični kodeks. Vendar se je tudi po sprejetju kodeksa Novakov habilitacijski postopek nemoteno nadaljeval. Obljubljenih varovalk, ki bi nedvoumno in decidirano onemogočile izvolitev moralno-etično spornega kandidata, namreč kodeks ne vsebuje.