Sedemindvajsetletni Damir Dugonjić je na 50 m prosto tokrat uspešno dvigoval rezultat. V predtekmovanju 26,54, v polfinalu 26,37 in na koncu še uspeh dneva in sezone 26,20, ki mu je prinesla 11. kolajno v karieri, tretjo zlato. Vsaj tokrat se nad stotinkami ni mogel pritoževati, saj je za vsega stotinko ugnal prvega favorita in svetovnega rekorderja ter prvaka v velikem bazenu Britanca Adama Peatyja. Bronast je bil Rus Oleg Kostin.

»V finalu je bilo zame glavno tekmovati. Rezultat v finalu ni pomemben. Želel sem uživati in prehiteti čim več tekmecev, tokrat pa sem imel tudi nekaj sreče, pa čeprav plavanje od skoka naprej ni bilo brez napak. Tudi v obrat sem se zapeljal, a to na koncu ni važno,« je po tekmi vesel povedal Damir Dugonjić, ki je Sloveniji na tovrstnih tekmah priplaval 57. kolajno.

Koroški orjak je bil zelo zadovoljen, da je kljub napakam prvič v karieri ugnal Peatyja. »Nikoli se ne smeš predati. Tudi najboljši imajo kdaj slab dan, nastop se jim ponesreči in vesel sem, da sem ga ugnal. Lani je bil popolnoma nedotakljiv in vesel sem, da sem ga premagal, po napakah zdržal pritisk, odmislil skrbi, le plaval in premagal takega prvaka,« je še dejal junak prvega dne v slovenskem taboru, za katerega bo uspeh dobra popotnica pred nastopom na 100 m prsno.

V polfinalu na 50 m prsno je popoldne nastopila tudi Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, ki je bila s 30,88 hitrejša kot zjutraj in osvojila 15. mesto. »Z obema nastopoma sem zadovoljna. Letos pozimi še nisem priplavala res dobrih uspehov vse do tukaj, zato sem vesela dveh nastopov pod 31 sekundami. Res sem hitra, posebno na prvih 25 metrih, manjka pa mi nekaj tehničnih elementov pri obratu, kar je za 25-metrski bazen zelo pomembno,« je povedala 21-letna slovenska reprezentantka, ki se ji je finale izmuznil za tri desetinke sekunde.

V polfinalu na 100 m delfin je nastopil tudi Robert Žbogar in bil z 51,83, novim najboljšim časom v sezoni, 16. »Zelo sem zadovoljen, da se mi je ponudila priložnost za popoldanski nastop, kar sem izkoristil za izboljšanje izida,« je dejal Gorenjec, za danes pa napovedal: »Na 100 m hrbtno grem uživat, saj te discipline na veliki tekmi še nisem plaval, potem pa bo, kar bo. Bomo videli, kam me bo izid prinesel, seveda pa si želim osebni rekord.«

Danes ima Slovenija po zaslugi Tjaše Oder in Anje Klinar že zagotovljena dva finalna nastopa na 800 m prosto, prvič bo v vodo skočila tudi Velenjčanka Nastja Govejšek, ki bo nastopila na 50 m delfin in 100 m prosto, Martina Baua čaka 1500 m prostega sloga, Žbogar pa bo nastopil na 100 m hrbtno.

Madžarska superprvakinja Katinka Hosszu je s 4:19,46 dosegla nov svetovni rekord na 400 m mešano. Na 200 m hrbtno se je naslova z rekordom prvenstev 1:48,33 veselil Poljak Radoslaw Kawecki, na 400 m prosto je s 3:35,46 zmagal Madžar Peter Bernek. Na 50 m prsno v ženski konkurenci je z 29,71 slavila Finka Janna Laukanen. šr, sta