Na področju današnje Slovenije se je šah prvič pojavil leta 1856, uradno pa je bila Šahovska zveza Slovenije (ŠZS) ustanovljena 22. decembra 1935. Ob 80-letnici obstoja so včeraj pripravili slavnostno akademijo.

»Nekdanja Jugoslavija je bila dolga desetletja druga šahovska velesila na svetu, takoj za Sovjetsko zvezo. Šahovska zveza Jugoslavije je temeljila na Slovencih, prvi predsednik je bil Slovenec, tudi v reprezentanci na olimpijskih igrah v šahu v Dubrovniku leta 1950 je bila polovica reprezentance, ki je osvojila zlato, iz Slovenije,« je dejal podpredsednik Mednarodne šahovske zveze (Fide) Boris Kutin. V zlati zasedbi je bil najboljši slovenski šahist vseh časov inženir Milan Vidmar, zraven pa še njegov sin Milan Vidmar mlajši ter Stojan in Vasja Pirc.

Med govorci na prireditvi je bil tudi sedanji predsednik ŠZS Tomaž Subotič. »Ljudje imajo razumevanje za to miselno igro, ki je delno šport in delno ni. Pridobivanje sredstev je kljub temu težavno, čeprav naša zveza ni bila nikoli v minusu,« je povedal Subotič. Šahovska zveza je sicer druga najbolj množična športna organizacija v Sloveniji, saj ima okrog 150 klubov, 250 šahovskih krožkov in približno 15.000 šahistk in šahistov.

Šah bi imel boljše pogoje, če bi se uvrstil med olimpijske športe. »Status šaha bi se potem izenačil s statusom ostalih olimpijskih športov. Pri kriterijih financiranja imamo zdaj nižji faktor, saj nismo na pravih olimpijskih igrah. Šahovske olimpijske igre so namreč nekaj vmes, niso ne zimske ne letne igre. Sedanji predsednik OKS Bogdan Gabrovec je potrdil, da se bo zavzel za šah, enako razumevanje je imel tudi njegov predhodnik Janez Kocijančič,« je pristavil Subotič.