V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so vse bolj vešči v laparoskopskih odstranitvah dela želodca in obolelih bezgavk pri žleznem raku želodca. Kot pravijo, so se laparoskopske kirurgije lotili postopno, z izkušnjami pa so zelo zadovoljni. Njihovi bolniki namreč po operaciji zelo hitro okrevajo in potrebujejo manj protibolečinskih zdravil. Obenem so po operaciji začeli tudi hitreje uživati hrano in bili hitreje odpuščeni domov.

Njihove brazgotine po operaciji so manjše, možnost pooperativnih brazgotinskih kil pa se je praktično izničila, ugotavljajo mariborski kirurgi in dodajo, da lahko bolniki po operaciji uživajo enake količine hrane kot prej in nimajo funkcionalnih težav, ki spremljajo obsežnejše operacije. Tudi histološke preiskave kirurških vzorcev potrjujejo, da je obseg odstranitve organa zadosten in da je bolnik s takšno operacijo pozdravljen.

Včasih je bil smrtna obsodba

Žlezni rak želodca je šesta najpogostejša oblika raka in pri nas drugi najpogostejši vzrok smrti onkoloških bolnikov. Glavni vzrok za njegovo agresivnost je izjemno hitro širjenje rakastih celic, ne le skozi steno želodca, pač pa tudi po limfnih poteh v bezgavke in končno v krvni obtok. Zato je zaradi hitre ponovitve dolgo veljal za smrtno obsodbo. Preobrat je prineslo zdravljenje s popolno odstranitvijo obolelega organa skupaj z vsemi bezgavkami v okolici želodca, s čimer je mogoče danes nekatere stadije raka želodca tudi dokončno pozdraviti. Je pa tako obsežna kirurgija prinesla bolniku po operaciji velike funkcionalne motnje spremenjene prebave. »Nekateri bolniki le s težavo pridobivajo na telesni teži, hitro čutijo sitost ali napetost v trebuhu po obroku hrane, ne prenašajo določene hrane, imajo krčevite bolečine v trebuhu po obrokih ali celo čutijo omotico, slabost in imajo driske,« naštevajo mariborski strokovnjaki, ki so se zato lotili pri določenih začetnih stadijih manj agresivnih laparoskopskih posegov.

Hitrejše okrevanje

Prednost te operacije so krajša ležalna doba, hitrejše okrevanje, manjše funkcionalne motnje prebave po operaciji, manjša stopnja trebušnih zaraslin in boljši estetski videz. Kljub očitnim prednostim ta oblika operacije še ni povsem zaživela, saj je pri operaciji še vedno treba upoštevati onkološke principe zdravljenja, pojasnjujejo mariborski strokovnjaki in dodajo, da se tudi v svetu laparoskopskega luščenja obolelih bezgavk od žil in odstranitve dela želodca loteva le peščica posebej izurjenih onkoloških kirurgov. av