V kategoriji zdravil pri nas ljudje na spletu najpogosteje kupujejo modro tabletko – viagro. »A čeprav so spletne strani, kjer kupujejo, v slovenščini, to ne pomeni, da kupujejo v pravi lekarni in originalna zdravila,« je jasna Danijela Frangež, vodja nacionalne raziskave o ponarejenih zdravilih, ki jo izvajajo na mariborski fakulteti za varnostne vede.

Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo opozarja, da se pri nas viagra izdaja le na recept. »Kljub zadregi in prezaposlenosti naših farmacevtov in zdravnikov, ki se lahko posamezniku posvetijo le nekaj minut, bolnik vedno dobi originalno zdravilo brez neželenih učinkov.« Dodaja, da je pri ponarejenih zdravilih morda še najbolje, če posameznik dobi »zdravilo« brez kakršnih koli aktivnih učinkovin in primesi, saj so napačne učinkovine in visoke stopnje primesi in nečistoč vsako leto usodne za kar milijon ljudi. Še več jih plača z okvarami ledvic in jeter ter številnimi drugimi zdravstvenimi zapleti, tudi srčnim zastojem, komo in anafilaktičnim šokom.

Nezakonita proizvodnja ponarejenih zdravil zvečine poteka v revnih, umazanih in zaprašenih azijskih četrtih. Neizobraženi proizvajalci v zanemarjenih delavnicah, polnih plesni in umazanije, glodalcev in insektov, največkrat kar na tleh in v umazanih posodah, za to, da bi se čim bolj približali videzu originala in dosegli podobnost, ponaredkom dodajajo tudi nevarne primesi. Neredko so tako v ponarejenih zdravilih tudi strupena barvila, loščila, težke kovine, nikelj, arzen, opečni prah, pesticidi in celo podganji strup.

Raka zdravili s fiziološko raztopino

Eno največjih tveganj ponarejenih zdravil je, da ne prinašajo želenih zdravilnih učinkov in bolnik izgubi nadzor nad boleznijo, ki bi sicer lahko bila ozdravljena ali vsaj ustrezno uravnana. Enako nevarni pa so tudi napačni odmerki, neznane sestavine ali neustrezno razmerje učinkovin.

»Najmanj nevarna glede neželenih učinkov so zdravila brez učinkovin, a so prav ta pri hudih boleznih zelo zavajajoča. V mreži zasebnih bolnišnic v ZDA so denimo lani tako s ponarejenim zelo dragim biološkim zdravilom, v katerem je bila zgolj fiziološka raztopina, nevede zdravili bolnike z rakom. V Evropi pa je odmeval primer, ko je zaradi ponarejene učinkovine iz Kitajske v sicer originalnem zdravilu, ki preprečuje nastajanje krvnih strdkov, v pol leta umrlo 127 bolnikov,« opozarja Štrukelj. Prepričan je, da v naših lekarnah v nasprotju s spletno prodajo zaradi dobro razvite lekarniške mreže ponarejenega zdravila ne moremo kupiti. Enako naj bi veljalo tudi za druge države v EU, v Bosni denimo, kjer naši državljani prav tako kupujejo (cenejša) zdravila, pa je po njegovih besedah tveganje večje tudi v lekarniški mreži.

Sumljivo nizke cene

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je na razvitih trgih ponarejen okoli odstotek zdravil, v nekaterih nerazvitih predelih pa tudi do 30 odstotkov zdravil. V spletni prodaji odstotki skokovito zrastejo; v nerazvitem svetu je tako ponarejenih do 75 odstotkov, v Evropi pa od 40 do 62 odstotkov spletnih zdravil. Najmanj med njimi je kopij originalnih zdravil; večina ima ponarejeno le pakiranje, a je v prodaji tudi veliko zdravil brez ali z napačnimi ali napačno odmerjenim deležem učinkovin in velikim deležem nečistoč.

Enako kot pri nas tudi drugod po svetu ljudje na spletu najpogosteje posegajo po zdravilih za erektilne disfunkcije, ponarejevalci pa največ zaslužijo s ponarejenimi zdravili za infekcijske bolezni (antibiotiki in antimalariki za nerazviti svet), pogosto so ponarejena tudi zdravila za srčno-žilne bolezni, povsod pa zelo narašča tudi prodaja ponarejenih zdravil za zniževanje telesne teže, steroidov, blažilcev bolečin in antidepresivov.

Da bi se izognili velikim tveganjem pri nakupovanju ponarejenih zdravil, ki jih je na spletu vse več, bi morali po mnenju dr. Štruklja bolnike bolje izobraziti in povečati sredstva za zdravljenje in  število zdravnikov in farmacevtov. Frangeževa nakupovalce na spletu, zlasti tiste, ki iščejo cenejša ali neodobrena zdravila ali se ne želijo posvetovati z zdravnikom, opozarja, da je tako početje vedno tvegano. Še zlasti velika previdnost je potrebna, kadar spletni dobavitelj skriva svoj fizični naslov, ko gre za prodajo zdravil, ki so predpisana le na recept, in ko so cene zdravil, prehranskih dodatkov ali medicinskih pripomočkov sumljivo nizke.