Tudi letos bodo čuvaji slovenske kulture 3. december, obletnico Prešernovega rojstva, počastili z dnevom odprtih vrat. Če je bil pred leti to dogodek, na katerem so se kulturne institucije trudile pokazati svoj najkvalitetnejši program, se zadnje čase vse bolj zdi, da postavijo na ogled zgolj še precej povprečno ali staro ponudbo, ki je vsako leto manj inovativna, bolj podobna lanski.

Kljub temu tudi letos velja, da bo več kot 380 kulturnih dogodkov v 61 krajih na Ta veseli dan kulture na voljo brezplačno, torej tudi za tiste, ki si obisk muzeja ali gledališke predstave morda težje privoščijo, in one, ki jim je všeč družabna plat srečevanja ob kulturi na ta dan.

Ljubljanski časovni stroj

Kot vselej bo najbolj veselo v Ljubljani. Filmofili si bodo danes lahko spočili oči ob Vorančevem Doberdobu, novem slovenskem dokumentarcu Martina Turka, ki bo na ogled v Kinodvoru. Na drugi strani omogoča Viba film vodeno predstavitev filmskega studia in filmske opreme ter pripomočkov za tiste, ki jih filmska umetnost zanima še podrobneje. Podobno ljubitelji opere tokrat ne bodo zrli na oder, ampak v zakulisje, lahko se namreč udeležijo vodenega ogleda dvorane, odra, zaodrja ter vadbenih prostorov ljubljanske Opere.

Za bolj energične bo danes na ljubljanskem gradu med drugim na voljo časovni stroj, ki bo obiskovalce popeljal skozi prelomna obdobja Ljubljane vse od časov, ko je bila še Emona, pa do danes. Zgodovinskih vsebin željni se lahko obenem recimo podajo na raziskovanje nekdanjih kolišč na Ljubljanskem barju, ki jih je mogoče podoživeti v Mestnem muzeju, ali na interaktivno razstavo Živela evolucija! v Prirodoslovnem muzeju. Kdor še ni odkril nedavno odprte prenovljene Plečnikove hiše, naj svoj korak usmeri na Trnovo, kdor si želi časnika, ki je izšel na dan njegovega rojstva, pa si lahko brezplačno kopijo danes izdela v Narodni in univerzitetni knjižnici.

Detektivski izvedenci

Medtem ko se bodo starši poglabljali v improvodeni ogled KUD Ljud po Moderni galeriji ali v kakšno od brezplačnih razstav v Cankarjevem domu, Galeriji Škuc, Aksiomi ali Narodni galeriji, lahko otroci v Slovenskem mladinskem gledališču odraščajo ob predstavi Drage Potočnjak Vsi junaki zbrani. Če so bolj nemirne sorte, naj se v Hiši otrok in umetnosti preobrazijo v detektivske pomočnike in poskusijo rešiti skrivnostni primer Ali je Prešeren še živ?. Mladostniki, ki so to dilemo že rešili, lahko v Gledališkem muzeju skozi raziskovalno igro odkrivajo zgodovino gledališča na Slovenskem.

Lepa Vida ob Rudolfu Maistru

Denarnice si bo mogoče spočiti tudi v okolici Ljubljane. V Prešernovem gledališču Kranj bodo danes uprizorili Lepo Vido  po dramski predlogi Ivana Cankarja, v kranjskem Gorenjskem muzeju pa lahko najpogumnejši obiščejo kostnico, nastalo po koncu izkopavanj na velikem staroslovanskem grobišču ob župnijski cerkvi. V Kamniku bo mogoče raziskati rojstno hišo Rudolfa Maistra, brezplačen pa bo tudi vstop v Arboretum Volčji Potok. V radovljiški knjižnici bo na ogled lutkovna razstava Lepotica in zver – Božična zgodba, v domžalski pa film o alzheimerjevi bolezni Ti me nosiš. Vrhničani tudi tokrat ne bodo izpustili priložnosti in bodo obiskovalcem razkazali Cankarjevo spominsko hišo.