»No, pa se je začelo,« je krajši izpad toplotnega ogrevanja v noči na torek, ki ga je povzročila okvara v novem šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ), komentirala ena od Šoštanjčank. Da se radiator ni ogrel, je opazila zato, ker je medtem, ko je kuhala čaj, ker je otrok zbolel, želela stanovanje nekoliko bolj ogreti. A številni drugi prebivalci Šaleške doline tega, tudi zato, ker se je zgodilo ponoči, k sreči niso niti opazili.

V Tešu so namreč takoj, ko so ugotovili, da se je šesti blok ustavil, nemoteno ogrevanje zagotovili z zagonom četrtega bloka, obenem pa tudi plinske turbine. »Da bo dobava toplotne energije motena, smo bili obveščeni v torek zgodaj zjutraj. A večjih težav ni bilo. Je pa res, da je naša hiša dobro izolirana in tudi osončena. Ampak zagotovo ne moremo biti zadovoljni, da do takšnih motenj sploh prihaja,« je povedala Diana Janežič iz centra starejših Zimzelen v Topolšici.

Na pogodbo o ogrevanju še čakajo

Da so bila stanovanja v šoštanjskih blokih včeraj povsem normalno ogreta, nam je dejala tudi Jasmina Kofler, ena od stanovalk, da težav ni, je zatrdil tudi upravnik Vlado Kučan. V Holdingu slovenskih elektrarn (HSE) so včeraj tudi zanikali, da bi šlo za kakšno hujšo okvaro, kot se je sprva ugibalo. A kot je dejal velenjski župan Bojan Kontič, je vendarle nenavadno, da je do tega sploh prišlo. In še, da nekaj ne more biti v redu, če se nekdo hvali, da je naredil vrhunski izdelek, na koncu pa ima z njim težave. Ob tem je potarnal, da imajo težave z iskanjem primernega sogovornika v Tešu, saj se direktorji menjujejo kot po tekočem traku.

Občina je primernega sogovornika iskala že poleti, ker so v Tešu enostransko razdrli pogodbo s Komunalnim podjetjem Velenje, po kateri bi bili dolžni nemoteno zagotavljali toplotno ogrevanje vsem prebivalcem Šaleške doline. Ker dogovora niso dosegli, je ukrepalo sodišče, ki je pritrdilo komunali in dalo Tešu vedeti, da takšna enostranska prekinitev pogodbe ni mogoča in da mora, dokler ne bo nove, v veljavi ostati stara. A dogovora o novi, ki naj bi prinesla tudi nekoliko višje cene, še ni. »Na nov osnutek pogodbe čakamo od konca oktobra,« so dejali na komunali.