»Ravnatelj osnovne šole Viljem Prevolšek nam bo prej ali slej moral pojasniti, od kod je vzel nekaj več kot 30.000 evrov, s katerimi je v zadnjem letu dni odplačal bančno posojilo. Dokler ne bo prinesel zahtevanih dokumentov, bom prepričan, da je nenamensko porabil občinski denar,« pravi župan občine Rogatec Martin Mikolič. Ravnanja tamkajšnjega ravnatelja Viljema Prevolška, ki je nezakonito odpustil že dve zaposleni ženski, je pošteno naveličan in se čudi, da pristojno ministrstvo na šoli ne zna narediti reda.

Učiteljico odpustil na svojo roko

Zgodba sega v leto 2012, ko je učiteljica slovenščine na OŠ Rogatec Edita Mlakar od ravnatelja nepričakovano dobila odpoved delovnega razmerja. Doživela je šok, saj se je življenje z njo že večkrat grdo poigralo. Pred mnogimi leti se je razvezala od moža, ki naj bi jo po njenih besedah s prevaro spravil v velike finančne težave, potem ko je želela pravico poiskati na sodišču, pa je imela veliko smolo pri izbiri odvetnice. Najela je namreč Bredo Kovač, ki je obtožena, da je goljufala svoje stranke, zlorabljala njihovo zaupanje in ponarejala listine. Ena od njenih domnevnih žrtev je bila tudi Mlakarjeva. Odvetnica naj svojega dela ne bi opravila tako, kot bi morala, zato je sodišče tožbo Edite Mlakar zavrglo.

Brez vednosti občine najel posojilo

Ker je bila zaradi svojih osebnih težav v težkem položaju, jo je seveda zelo prizadelo, ko je na podlagi nezakonitega postopka izgubila še službo. V uteho ji je bilo zagotovilo, da bo dobila okoli 25.000 evrov odpravnine. Žal pa se je tudi pri tem zapletlo. »Ker nakazila ni bilo, sem se obrnila na takratno ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, kjer so si moj primer podajali iz pisarne v pisarno,« pravi Mlakarjeva. Še bolj je bila na tleh, ko so ji na ministrstvu čez čas pojasnili, da zaradi napak v postopku ne bodo plačali odpravnine in da mora sama vložiti tožbo na delovno sodišče. Čeprav je imela vsega vrh glave, je upoštevala nasvet in zmagala. Sodišče je odločilo, da ji je delodajalec dolžen plačati odpravnino in obresti v osmih dneh, vendar je njen bančni račun kljub temu ostal prazen. Ravnatelj se je izgovarjal, da je povsem pozabil, da je bila sodna odločitev pravnomočna, zato je Mlakarjeva kasneje do svojega denarja prišla s pomočjo sodne izvršbe.

S tem pa težav ni bilo konec. Ker šola ni imela dovolj denarja, je ravnatelj s soglasjem članov sveta zavoda in brez vednosti občine Rogatec najel nekaj več kot 30.000 evrov posojila. Odplačal ga je v roku enega leta, vendar v polletnem poročilu šole teh finančnih transakcij nikjer ni zavedenih. »Ravnatelja smo zato povabili na sejo občinskega sveta in od njega zahtevali, naj nam pojasni, od kod je vzel denar za odplačilo posojila. Namesto da bi priznal svojo krivdo in vse povedal po pravici, se je spet izmotaval. Čudim se, da na ministrstvu nič ne ukrepajo. Čudim se tudi bankam, ki so mu dale kredit. Kako ga je lahko sploh dobil brez soglasja občinskega sveta?« se sprašuje župan Mikolič in dodaja, da primer Mlakarjeve ni bil edini in da je ravnatelj že pred desetimi leti nezakonito odpustil eno izmed zaposlenih v vrtcu.

Lani je ravnatelju Viljemu Prevolšku potekel mandat. Ko se je znova potegoval za ravnateljski stolček, je večina občinskih svetnikov menila, da ni primeren za to delovno mesto. Tudi na ministrstvu niso dali soglasja, vendar ga je svet zavoda šole kljub temu imenoval za ravnatelja. Včeraj smo želeli dobiti njegovo pojasnilo, vendar je bil nedosegljiv. Iz zapisov sej občinskega sveta je razvidno, da ima ravnatelj na vso zadevo svoj pogled. Lani, ko je Mlakarjeva dobila tožbo na delovnem sodišču, je namreč svetnikom razlagal, da so sodbo napačno razumeli, da šola tožbe ni izgubila in da je nedopustno, da ministrstvo noče plačati odpravnine.