Velika količina zaužitih ogljikovih hidratov je sporna takrat, ko količina zaužitih kalorij presega količino porabljenih kalorij. Prekoračene kalorije se nalagajo, to pa vodi v prekomerno težo. Kruh vsebuje veliko ogljikovih hidratov, hkrati pa ga lahko kot prilogo jemo h kateri koli jedi.

Kruh z maslom in marmelado za zajtrk, sendvič za kosilo, kruh s salamo za večerjo. Tako je videti jedilnik prezaposlenih Slovencev, ki se priprave obrokov ne lotevajo premišljeno. Čeprav zdaj pojemo manj kruha, kot smo ga pojedli pred desetimi (70 kg/leto) ali dvajsetimi (kar 90 kg/leto) leti, ga vseeno pojemo preveč.

Kruh je najbolj problematičen kot priloga jedem. Mešana jajčka, solata, zelenjavna juha je le nekaj jedi, h katerim smo navajeni pojesti relativno velike količine kruha.

Vnos ogljikovih hidratov, predvsem kruha, lahko brez težav zmanjšamo. Ne oglašujem popolne opustitve kruha, priporočam pa zmanjšanje količine zaužitega kruha. Mešana jajčka, solate in zelenjavne juhe bodo brez kruha še boljše – presenečeni boste, kako dobrega okusa so. Beli kruh si privoščite občasno, večinoma pa posegajte po polnozrnatem, bodite avanturistični in si privoščite pirinega ali ajdovega. Odlična sta.

Današnji recept je pravzaprav neke vrste mehiški sendvič. Mehičani v svoji prehrani nimajo svežih in debelih kruhovih izdelkov, v njihovi prehrani kraljujejo tortilje. Tortilje so mehke, tanke in so podobne palačinkam, narejene pa predvsem iz koruzne pa tudi pšenične moke, vode, soli in izbrane maščobe.

Med dve tortilji lahko vtaknemo vse, kar nam pride na pamet, v današnjem receptu je to mešanica zelenjave in mehak kozji sir. Ker so tortilje tanke, polne veliko zdrave zelenjave, je ta sendvič zdrav, manj kaloričen in neverjetno okusen. Pa dober tek!

Več odličnih in zdravih receptov poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

Sestavine (za 2 osebi)

1 rdeča čebula, 2 stroka česna, 1 rdeča paprika, 160 g listnatega ohrovta, sol, poper, 0,5 dcl belega vina (neobvezno), 1 žlička čilija v prahu, 200 g mehkega kozjega sira, 4 pšenične tortilje, 2 žlici kisle smetane, 1 žlica limetinega soka, 2 vejici svežega ali 1/2 žličke suhega timijana, 30 g olupljenih pistacij, peteršilj, olivno olje

Priprava

Čebulo in papriko narežite na kolutke, česen sesekljajte, ohrovt pa narežite na rezance. Kislo smetano zmešajte z limetinim sokom.

V večji ponvi segrejte dve žlici olivnega olja in na segretem počasi začnite pražiti čebulo. Malo jo posolite in pražite, da se zmehča. Potem dodajte papriko in še njo dobro prepražite. Ko se čebula in paprika zmehčata, dodajte timijan, česen in čili ter pražite še minuto.

Dodajte ohrovt, posolite in popoprajte in še naprej pražite na majhnem ognju. Ko ohrovt uvene (najbrž še ne bo čisto mehak), dodajte vino ali vodo, premešajte in nadaljujte praženje. Ko se ohrovt zmehča, dodajte pistacije, premešajte in odstavite z ognja.

Na suho in segreto ponev dajte tortiljo, nanjo razdrobite četrt kozjega sira, nanj razporedite polovico ohrovtove zelenjave, na zelenjavo razporedite še četrtino sira, popoprajte in potem pokrijte še z eno tortiljo.

Ko se spodnja stran tortilje popeče – naj bi bila popečena že kmalu po tem, ko nanjo razporedite sir in zelenjavo, tortiljo obrnite. Najlažje je, da na ponev daste večji krožnik, ponev previdno obrnete in potem tortiljo s krožnika previdno prenesite nazaj na ponev in jo popecite še na drugi strani.

Enako storite še z drugo tortiljo, potem obe narežite na štiri kose, pokapajte s prelivom iz kisle smetane, okrasite še z malo kozjega sira in pistacijami, na vrh pa potresite še s peteršiljem. Postrezite in uživajte!