Tretja sezona v evropskem pokalu za košarkarje Uniona Olimpije ni tako enostavna kot prvi dve, v katerih so se brez večjih težav uvrstili v drugi del tekmovanja. To pot so bili Ljubljančani v nekem trenutku celo že odpisani, a so se s presenečenjem v Bilbau vrnili med žive. Izenačena skupina A jim na današnjem gostovanju v osmem krogu pri Bonnu v primeru zmage ponuja lepo priložnost, da si močno izboljšajo možnosti za preboj med 32 najboljših moštev v drugo kakovostnem evropskem tekmovanju.

Vzdušje v zmajevem gnezdu je v zadnjih dneh nekoliko boljše, saj je moštvo po črni seriji, ko je izgubilo devet od desetih tekem, z zaporednima uspehoma lažje zadihalo. To je možno opaziti tudi na treningih, kjer je trener Gašper Potočnik nekoliko več poudarka namenil metu za tri točke, saj je odstotek po uvodu v sezono močno padel. Štiriintridesetletni Škofjeločan je bil pri zadnjih uspehih najbolj zadovoljen z igro in pristopom v obrambi, ki je v preteklosti nekoliko pešala.

Mitja Nikolić ne gre v Bonn in Beograd

»Nihanja v igri so povezana s številnimi stvarmi. Dejstvo je, da morajo igralci v prvi vrsti misliti na obrambo in kontrolo skoka. Upam, da se zdaj tega dokončno zavedajo. V dosedanjem delu sezone se je prevečkrat zgodilo ravno obratno, ko so razmišljali predvsem o napadu. Je pa pri tem veliko odvisno tudi od nasprotnika. Vem, da želijo fantje le najboljše in se trudijo maksimalno, a je včasih njihova osredotočenost usmerjena na napačne stvari, kar je seveda tudi posledica neizkušenosti,« pravi Gašper Potočnik.

Po dveh zmagah je bilo nekoliko manj govora o zdravstvenem kartonu moštva, ki sicer še vedno ni najboljši. Prvi strelec moštva Zack Wright (skupaj s Savo Lešićem na tekmo povprečno dosegata po 15,2 točke) je bil proti Metalcu že na klopi za rezervne igralce, a Potočnik z njim ni želel tvegati. Pričakovati je, da bo proti Bonnu zaigral, kot tudi Saša Zagorac, ki zaradi bolečin v kolenu še vedno trenira po nekoliko prilagojenem programu. Z ekipo v Bonn in naprej v Beograd na tekmo lige ABA proti Partizanu ni potoval Mitja Nikolić, ki opravlja rehabilitacijo rahlo izpahnjene rame, nekaj bolečin pa po udarcu v hrbet na tekmi proti Trentu še vedno čuti Ronalds Zakis. Osemindvajsetletni Latvijec je sicer kar nekoliko neopazno postal eden izmed bolj pomembnih igralcev v ljubljanskem moštvu, o čemer priča tudi dejstvo, da je z 11,7 točke tretji strelec zmajev v evropskem pokalu. Zaradi nekaterih neposrečenih potez, ko zaradi premehkega pristopa pogostokrat zgreši povsem izpod koša, namesto da bi zaradi robustne postave in dobrih atletskih predizpozicij žogo zabil v obroč, pogostokrat s tira spravi trenerja Potočnika in gledalce v Stožicah.

Zakis premalo odločen in čvrst pod košem

»Če lahko Vučetiću kakšno napako izpod obroča zaradi mladosti še oprostim, je Zakisu ne morem. Stalno mu ponavljam, da mora biti pod košem odločen in čvrst ter žogo zabiti v koš. Zakaj tega ne naredi? Če bi, potem zagotovo ne bi bil tukaj, temveč bi igral nekje drugje za precej več denarja. Izredno dober je namreč v vseh košarkarskih prvinah, le nekoloko odločnosti mu zmanjka. Še naprej se bomo trudili, da to spremenimo. Ne glede na to pa je Zakis izredno pomemben del moštva,« razlaga Potočnik.

Če bo Olimpija v Bonnu želela priti do pomembne zmage, potem bo morala prikazati precej drugačno predstavo kot na prvi tekmi v Stožicah. Predvsem bo morala popraviti igro pod obročema, kjer je dominiral Aaron White. Ljubljančani sicer pri nemškem moštvu gostujejo v idealnem trenutku, saj je v izredni krizi. Slasti zmage niso okusili že mesec dni, v tem času pa so nanizali po štiri poraze v domačem prvenstvu in evropskem pokalu.

»Ne glede na slabše rezultate Bonna v zadnjem obdobju nas čaka težka tekma. Napadalno gre za izvrstno moštvo, ki v igri uporablja veliko kombinatorike. Dobro se moramo pripraviti na njihovo 'pick and roll' ter 'pick and pop' igro, zaradi česar smo izgubili na prvi tekmi v Stožicah,« svari Potočnik, ki se zaveda, da bi z zmago Bonn praktično že izločil v boju za napredovanje. Uvrstitev med 32 najboljših moštev pa bi bila pomembna predvsem zaradi mladih igralcev v moštvu, za katere je vsaka dodatna tekma v Evropi pri razvoju vredna zlata.