»Nikogar se ne bojim. Vem, da sem sposoben najvišjih dosežkov. Stremel bom k čim bolj popolni izvedbi. Želim vse narediti tako, kot sem si zamislil,« pred današnjim začetkom 39. sezone svetovnega pokala v biatlonu razmišlja Jakov Fak. Njegovi cilji so jasni – lov na skupno zmago. V dobrih sto dneh ga čaka 26 posamičnih tekem na desetih prizoriščih, najmanj 340 pretečenih kilometrov (brez kazenskih krogov) in 430 tarč. Najprej danes ob 17.15 na 20 kilometrov v Oestersundu na Švedskem.

Vsa strokovna javnost ga uvršča v ožji krog favoritov skupaj s Francozom Martinom Fourcadom, Rusom Antonom Šipulinom in Nemcem Simonom Schempom, medtem ko v drugo vrsto štejejo še celo vrsto drugih z norveškima bratoma Boe, njunim rojakom Svendsenom, Čehom Moravcem, Nemcem Peifferjem in še kom. »Verjetno bo to ena najbolj izenačenih in zanimivih sezon. Veselim se je,« pravi Fak, tretji v seštevku pretekle zime, kar mu tudi daje upanje v sanjski uspeh.

Vloga prvega favorita je rezervirana za Martina Fourcada. Francoz je dokaj prepričljivo osvojil štiri kristalne globuse zapored. Zanj ostaja za zgled le večno mladi kralj iz Norveške Ole Einar Bjoerndalen, ki ga »emšo« še ne stre. Glede pretekle slave Jakov Fak z osmimi zmagi v svetovnem pokalu deli 16. mesto na lestvici zmagovalcev vseh časov. Kar štirikrat je slavil na zadnjih enajstih tekmah v pretekli sezoni in bil po številu zmag drugi za Fourcadom (7 zmag). Slednji je zadnje sezone nizal med sedem in deset zmag na zimo, skupaj je pri 37.

Biatlonec Forcuade je 22. med tekači v svetovnem pokalu

Fourcade slovi kot najboljši tekač med biatlonci. Preteklo soboto se je Francoz poskusil tudi med smučarskimi tekači v Ruki in bil 22. z zaostankom 45 sekund za Martinom Sundbyem. Tek je pozorno spremljal tudi Fak. »Mene ni razočaral. Vem, da še ni v vrhunski tekaški formi, kot so morda tekači iz najmočnejših reprezentanc, kot je Norveška že zaradi boja znotraj reprezentanc. Njegov podoben tekaški nivo so pokazala tudi razmerja na pregledni tekmi v Sjusjoenu. Vprašanje je, koliko energije bo Fourcade še vložil v tekaške tekme. Tudi zaradi njegovih izzivov bo zanimiva sezona,« razmišlja Fak, ki je bil v nedeljo (daleč) najhitrejši v zadnji predaji mešane štafete, a računa, da bo tekaški nivo še dvignil. Tek je njegov močnejši adut.

Martin Fourcade namreč izstopa tudi po strelski statistiki. V pretekli sezoni je bil z 89,5-odstotno natančnostjo najnatančnejši med biatlonci elitne druščine. Za Francozom sta sledila Šipulin in Svendsen (po 88 odstotkov), Tarei Boe in Schempp sta zadela 87 odstotkov tarč, Moravec in Jakov Fak pa 86 odstotkov. Strelska statistika posameznih biatloncev ima velik pomen. Z leti ni velikih odstopanj. Odlični strelci redko zatajijo. Ta statistična razlika v sezoni teoretično pomeni 15 zgrešenih tarč od 430, vsaka pa vsaj 20 sekund zaostanka. Tu se lomi boj za kristalni globus.

Fak z osebnim svetovalcem za streljanje

Uradna statistika IBU pri lovcu iz Mrkopalja v zadnjih sezonah beleži izboljšanje natančnosti streljanja. Po sezoni 2011 (79 odstotkov) se je v sezoni 2012 in 2013 ustalil pri 84 odstotkih, v sezoni 2014 zanihal navzdol (83 odstotkov), lanski napredek (86 odstotkov) pa je bil očiten, a manjka mu še odstotek ali dva. Ni odveč opozoriti, da je v pripravah delal z osebnim strelskim svetovalcem Slavkom Brezovnikom. Reprezentanci se je pridružil še en strelski trener Ljubo Tomažič in tudi Tomaš Kos velja za strelskega strokovnjaka biatlonskih prvin. Strelska statistika sicer beleži tudi nastope v štafetah, kar Jakovu ni v prid, ker velikokrat tvega več. Tudi v nedeljo je in zaradi štirih zgrešenih tarč že pokvaril statistiko. »Sem tvegal več, a sem kljub temu pričakoval, da bom bolj natančen. To je bilo opozorilo,« se je po nedeljski tekmi zavedal hib.

Na današnji tekmi na 20 kilometrov, na sporedu so le tri v zimi, kar je najmanj od štirih disciplin, se torej tudi s Klemnom Bauerjem, Rokom Tršanom, Mihom Dovžanom in Lenartom Oblakom v smučini začenja zares. »Zaradi kilometrov in minute pribitka na tarčo je to vedno specifična tekma,« dodaja Fak, sicer svetovni prvak v tej disciplini izpred štirih sezon.