Polfinalisti državnega prvenstva sommelierjev so se na renesančnem dvorcu Zemono na vzpetini nad Vipavo zbrali že v dopoldanski urah: David Alaimo (ošterija Žogica, Solkan), Gašper Čarman (vinoteka eVino, Ljubljane), Igor Dorner Radosavljević (restavracija Valvas'or, Ljubljana) in Martin Gruzovin (vinska klet Guerila, Planina pri Ajdovščini) so najprej v 90 minutah opravili zahtevno pisno preverjanje znanja, ki je v 72 vprašanjih zaobjelo področja vinogradništva, vinarstva in sommelierske stroke. Sledila je opisna degustacija dveh vin ter test spajanja vina in hrane, v praktičnem delu tekmovanja pa so morali pokazati veščine strežbe z dekantiranjem vina.

Trije najboljši, Gašper Čarman, Igor Dorner Radosavljević in Martin Gruzovin, so se pred komisijo in obiskovalci ponovno predstavili v večernem delu prireditve. Vsak je v samostojnem nastopu opravil degustacijo dveh slovenskih belih in dveh tujih rdečih vin ter prepoznavanje petih žganih pijač, definiranje napak v vinskem listu, podal ustrezne predloge za spajanje hrane in vina ter prikazal dekantiranje in strežbo vina. Tekmovanje je spremljalo več komisij, žiriji, ki je vodila strokovni del tekmovanja pa je predsedoval podpredsednik društva Sommelier Slovenije Davorin Škarabot. Med tremi finalisti se je z menda tesnim izidom po skupni oceni komisije najbolj izkazal Gašper Čarman in tako že drugič zapored osvojil naziv najboljšega sommelierja v državi. Tekmovalni del se je zaključil s posebnim izzivom, in sicer izborom najboljšega sommelierja v točenju penine iz 1,5 – litrske (magnum) steklenice, kjer je prav tako vse prekosil Čarman. Ta bo po svetovnem prvenstvu pred dvema letoma v Tokiu Slovenijo zastopal tudi na svetovnem prvenstvu v Mendosi v Argentini, ki bo na sporedu med 15. in 19. aprilom prihodnje leto. »Na Japonskem sem prvič nastopil na tako velikem tekmovanju, zato je bila prisotna trema. Tudi izkušenj nisem imel in sem preveč kompliciral. Nisem tudi vedel, da me bodo v teoretičnem delu spraševali o vinskih regijah Slovaške ali Turčije. Zdaj se bom tudi na takšne trike dobro pripravil, zato si bom za cilj zopet postavil preboj v polfinale, ki ga pred dvema letoma nisem dosegel. Finale pa je tako ali tako rezerviran za predstavnike velikih vinskih dežel,« je po tekmovanju povedal Čarman, ki se v Angliji šola tudi za naziv Master of Wine – najvišji naziv v vinski izobrazbi.

Po prireditvi je bil zadovoljen tudi predsednik društva Sommelier Slovenije Ivan Peršolja. »Z zadovoljstvom ugotavljamo, da se zanimanje za sommelierska znanja v zadnjih letih vidno povečuje. Letos smo uspešno izpeljali in zaključili tečaj prve in druge stopnje, že v začetku prihodnjega leta pa pripravljamo nov začetni tečaj. Pomemben prispevek k dvigovanju kulture uživanja vin v Sloveniji pa je letos zagotovo doprinesel tudi obisk aktualnega svetovnega sommelierskega prvaka, Švicarja Paola Bassa,« je povedal Peršolja.